Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Trump Ekonomisi Gitgide Daha Fazla Obama Ekonomisine Benzemeye Başlıyor

Bazı anahtar yönlerden geçen yıl alevlenen ama bu yıl yavaşlayan Trump ekonomisinin, gitgide selefinden miras kalana benzemeye başladığı yönündeki yorumlar dikkat çekti.
Trump Ekonomisi Gitgide Daha Fazla Obama Ekonomisine Benzemeye Başlıyor
Yorum

Uzmanlar Trump ekonomisinin giderek daha fazla Obama ekonomisine benzemeye başladığını söyledi. Bazı anahtar yönlerden geçen yıl alevlenen ama bu yıl yavaşlayan Trump ekonomisinin, gitgide selefinden miras kalana benzemeye başladığı yönündeki yorumlar dikkat çekti.

Halihazırda var olan en düşük düzeylerdeki tahvil getirileri, ağır ekonomik büyüme, FED’in görüşüşte tüm ipleri elinde tutması gibi benzerlikler görülüyor. Nitekim bu benzerlikler bu hafta 10 yıllık tahvil getirilerinin Trump başkan olduğundan bu yana ilk kez yüzde 2’nin altına düşmesi ve FED’in son artırımının ardından yaklaşık yarım yıl sonra indirime işaret etmesiyle daha da keskinleşti.

Ancak 2017 vergi indirimi ve liberalleştirmeye yönelik agresif hamlelerin ABD ekonomisini yukarı çekmesi gerekiyordu.

Trump Vergi İndirimi Ekonomi Yükseltmeliydi Ne var ki politika yapıcılar ve Wall Street uzmanları durgunlukta bir resesyon olmada bile yavaşlamadan giderek endişe duyuyor ve FED’in ekonomiyi buradan kurtarmasını bekliyorlar.

Örneğin Bleakley Advisory Group’tan Peter Boockvar konuyla ilgili; “2012 ve 2013’te hala finansal krizin izlerine sahiptiniz. Şimdi bu izler tamamen unutuldu. Bence FED’in yıllar boyunca yaptığı şeyler, onların her şeyi halledebileceğini düşünmeleri için beyinlerini yıkadı. FED, her şeyi çözemeyebilir ama Trump’ın görüşüne göre merkez bankası yanlış giden şeyin çekirdeğinde duruyor” dedi.

Haberde FED’in oranları artırmada bu kadar ısrarcı olmasaydı, Trump’ın ekonominin çok iyi olacağı konusunda ısrar ettiği hatırlatıldı.

Trump FED Oranları Artırmasaydı Ekonomi İyi Olurdu Trump göreve başladığından beri FED 2018’te 4 kez olmak üzere yedi kez faiz artırımı yapmıştı ki Barack Obama’nın idaresinde iki artış olmuştu. İki lider arasında karşılaştırma yapıldığında, Obama’nın başa çıkması gereken finansal kriz etkilerinin olduğu ama aynı zamanda FED’in yaklaşık sıfıra yakın oranlarıyla 3,5 trilyon dolarlık teşviğinden yararlandığı göze çarptı. Trump’ın 2018’deki yüzde 2,9’luk büyümesi finansal kriz sonrası rekor kırarken, yine de vaat ettiği yüzde 3’lük rakamın altında kaldı.

2019 ise ilk çeyrekteki beklenmedik şekilde güçlü %3,1’lik işsizlik oranı ile bile tüm ölçütlerde yavaşlıyor görünüyor.

Trump Obama Ekonomi Benziyor RSM’nin baş ekonomisti Joseph Brusuelas, ABD büyümesinin şu andaki durumunu açıklayan bir terime işaret ederek; “Gördüğünüz şey, vergi indirimi ile bağlantılı bir kerelik yükselmenin ardından seküler durgunluğun yeniden ortaya çıkması. Vergi indirimi, sermaye yatırımını teşvik etme amacına ulaşamadı.

Ekonomi uzun vadeli eğilimine geri dönüyor” dedi. Silvercrest Asset Management baş stratejisti Patrick Chovanec ise FED’in gidişatı belirlemediğini savunarak, hem pozitif hem de negatif gerçek ekonomik gelişmelerin olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: “Bu büyümenin geçen yıl hızlanmasına neden oldu, sonrasında ise FED sıkılaştırmaya yöneldi ve bu yıl yavaşladı. Fed’in kontrol ettiğini sanmadığım gerçek ekonomik trendler var.”

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu