
Donald Trump tehdit ettiği gibi tarifelerle Çin’e tokat atarsa, bedelini ABD tüketicisinin ödeyebileceğini söylendi. Sonuçta Pazar günü Trump, Çin’i 200 milyar dolarlık üründeki tarifeleri artırmak ve daha önce vergilere tabi olmayan 325 milyar dolarlık ürüne yeni tarifeler uygulamakla tehdit etmişti.
Citigroup’a göre de Çin’den ABD’ye ithal edilen tüketim mallarının yüzde 40’ı henüz tarifelerden etkilenmemişti. Öyleyse yönetim ek 325 milyar dolarlık malla ilerlerse bu, giyim, oyuncak, ayakkabı, mobilya ve elektronik eşyalarının daha fazla tarifeye tabi tutulabileceği anlamına gelirdi ki bu da tüketicilerin hesabı çekmelerini gerektirebilirdi.
Citigroup ayrıca bunun mevcut durumdaki düşük enflasyon ortamında bir miktar enflasyona yol açabileceğini de kaydetti.Şu ana kadar ABD-Çin ticaret müzakereleri ılımlı bir şekilde ilerlemiş ama Trump yetkilileri Pazartesi günü, 200 milyar dolarlık Çin malındaki yüzde 10’luk vergileri yüzde 252e çıkarmak için hazırlandıklarını açıklamışlardı. Yönetim yetkilileri tüketici ürünlerini de içeren 325 milyar dolarlık potansiyel yeni tarifelere ne olacağı hakkında bilgi vermese de birçok stratejist ABD’nin bu tarifeler üzerinde de ilerleyeceğinden şüphelendiğini savundu.
Citigroup’un küresel ekonomisti Cesar Rojas da bu noktada; “50 milyar dolar çoğunlukla sermaye malları üzerinde, 200 milyar dolarlık odak ise sermaye malları ve bazı tüketim malları üzerinde, tarife uygulanmayan geride kalan mallar ise büyük ölçüde tüketici ürünlerinde” dedi. Strategas Research politika araştırması başkanı Dan Clifton ise yönetimin yükselişle tehdit ettiğini ve Trump’ın bu hafta Çin’le anlaşma yapmak için tehditleri kullanmaya çalıştığını söyledi.
Çin’den ithal edilen tekstil ve konfeksiyonlarında sadece %13’ünü tarife tabi olduğunu aktardı. “Tarifelerle karşılaşabilecek mallar listesinin genişletilmesi aylar alacaktır. Bu da müzakereler bu hafta başarısızlıkla sonuçlansa bile iki tarafa zaman verecektir” diyen Clifton, Çin delegasyonunun kendisini nasıl yönettiğinin öneminin üzerini çizerek Başbakan Yardımcısı Liu’nun ABD yetkilileriyle yapılacak görüşmelere katılmasının anahtar olacağını söyledi.
“Çin muhtemelen Cuma günü uygulanacağı söylenen tarife tehdidinin gerçek olmadığına dair güvenceler arıyor. Temel düşüncemiz müzakerelerin bu hafta devam edeceği, ancak çözülmesi gereken konuların çetrefilli olduğu konusunda uyarıyoruz” dedi.
Goldman Sachs ekonomistleri ise Beyaz Saray’ın 325 milyar dolarlık Çin malına tarife uygulama şansının 10’da 1 olduğunu öngördü. İlk olarak bu sürecin aylar alacağını dile getiren ekonomistler, o zamana kadar ABD-Çin müzakerecilerinin anlaşmaya varmalarını umduklarını kaydetti. İkincisini de geri kalan Çin ithalatına uygulanacak tarifelerin tüketim malları üzerinde önemli etkiler yaratacak olması ifadeleriyle tanımlayan Goldman, Beyaz Saray’ın bundan kaçınmaya çalışacağını beklediğini bildirdi.