
ABD Başkanı Donald Trump’ın seçimlerde yeniden bir zafer elde edebilmek için sadece Çin ile değil, diğer önemli ticaret ortaklarıyla da bir ticaret savaşı içerisinde olduğu söyleniyor. 2016 yılında haksız ticaret uygulamalarını durdurma kampanyası başlatan Trump, Çin başta olmak üzere Kanada, Meksika, Avrupa Birliği ve Japonya ile bir çatışma içerisine girdi.
Trump, 2020 seçimleri öncesinde ABD ticaret ilişkilerini yeniden şekillendirmek için birçok ülke ile önemli anlara imza atıyor. Amerikan ekonomisine zarar vermekten kaçınan Trump, şimdilerde Çin’e yeni tarifeler getirip getirmemeyi düşünüyor. Buna ek olarak Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması’ndaki güncellemeleri onaylamayı hedefliyor.
Avrupa Birliği’nden yapılan çelik ve alüminyum ithalatına da tarife getiren Trump’ın önümüzdeki günlerde Avrupa otomobillerine gümrük vergisi koyup koymamaya karar vereceği biliniyor. AB ise bu vergilere misilleme yapabilir.
Trump’ın Çin ile Ticari İlişkisi
Trump’ın 200 milyar dolarlık Çin malına getirdiği ek gümrük vergisinin ardından dün Pekin bir misilleme yaptı. 60 milyar dolarlık ABD malındaki tarifeleri yüzde 25’e yükseltti.
Trump yönetimi şimdiye kadar 250 milyar dolarlık Çin malına gümrük vergisi getirdi. Pekin ise ABD’den gelen 110 milyar dolarlık ürüne tarife koydu.
Çin’in dün getirdiği ek tarifeler sonrasında Trump’ın 300 milyar dolarlık Çin ürününe vergi getirebileceği konuşulmaya başlandı. Trump, tarifelerin Çin’in bir ticaret anlaşması yapmaya zorlayacağını bekliyor. Ancak bu karşılıklı atışmanın, ABD tüketicilerine ve işletmelerine zarar verebileceği biliniyor.
Trump’ın kilit seçim bölgesini oluşturan çiftçiler, ticaret savaşının neden olduğu düşük mahsul fiyatlarından muzdarip. Amerikan Soya Birliği Başkanı John Heisdorffer, “Çiftlik ülkesindeki duyarlılık gün geçtikçe parlıyor. Sabrımız azalıyor, mali sıkıntımız azalıyor ve bu tarifelerin sonucu olan aylarca yaşadığımız stres artıyor,” dedi.
Trump yönetimi hala bir ticaret anlaşmasını kurtarabilmeyi umut ediyor. Trump, önümüzdeki ay Japonya’da yapılacak olan G20 zirvesinde Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşecek. Hazine Bakanı Steven Mnuchin ise Çin ile ticaret görüşmelerinin devam ettiğini söyledi.
Trump’ın Kanada ve Meksika ile Ticari İlişkisi
Geçen yıl Trump yönetimi, komşularını sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10’luk çelik ile alüminyum tarifelerinden ayırmamaya karar vermişti. Hem Kanada hem de Meksika bu duruma misilleme ile yanıt verdi.
Kanada, viski ve akçaağaç şurubu dahil olmak üzere 12 milyar doların üzerinde ABD ihracatına vergi koydu. Meksika ise yaklaşık 3 milyar dolarlık Amerikan malına gümrük vergisi getirdi. Her iki ülkenin de ABD’yi metal vergilerini düşürmesi yönünde baskı altına almak için yeni önlemler aldıkları biliniyor.
Kongre, Trump’ın ABD Meksika Kanada Anlaşması’nı yürüttüğü NAFTA’nın güncellemelerini onaylamaya çalışma konusunda çok acele etmiyor. Trump yönetimi ile Meksika ve Kanada hükümetleri, bu yaz en kısa sürede onay almak istiyorlar.
Tarifeler anlaşmanın onaylanması yönünde ilerleme kaydetmişken, Senato Finans Komistesi Başkanı Chuck Grassley, Kongre anlaşmayı onaylamadan önce Trump’ın tarifeleri kaldırmasını istiyor. Trump ise şimdiye kadar tarifeleri kaldırma konusunda isteksiz olduğu mesajını verdi.
Trump’ın Avrupa Birliği ile Ticari İlişkisi
ABD ve AB sınırlı bir ticaret çatışmasının tırmanmasını önlemeye çalışıyor. Geçen yıl Trump, Avrupa bloğundan gelen çelik ve alüminyuma gümrük vergisi getirdi. AB ise viski ve motosiklet gibi 2,4 milyar dolarlık ürüne vergi koydu.
Trump, 53 milyar dolar değerindeki Avrupa otomobillerine tarife koyup koymama konusuna 18 Mayıs tarihine kadar karar verecek. AB Ticaret Komiseri Cecilia Malmström ise Trump yönetiminin Çin ile anlaşma imzalamaya odaklandığı için bu tarihi geciktirebileceğini düşünüyor.
AB, Trump’ın otomobil vergilerini yerine getirmesi durumunda uygulanacak bir başka perakende gümrük vergisi hazırladı. Trump yönetimi de AB ile bir ticaret anlaşması imzalamayı umut ediyor; ama bloğu temsil eden yetkililer tarifelerin tehdidi altında pazarlık etmek istemiyorlar.
Trump’ın İngiltere ile Ticari İlişkisi
Trump, İngiltere ile yeni bir ticaret anlaşması yapmayı umut ediyor. İngiltere ise daha önce Mart ayı sonunda gerçekleşmesi beklenen Brexit planında yaşanan gecikmelerle uğraşıyor.
Trump’ın Haziran ayında İngiltere’yi ziyaret etmesi ve ticareti ele alması bekleniyor.
Trump’ın Japonya ile Ticari İlişkisi
Trump yönetiminin, Çin, Kuzey Amerika komşuları ve AB ile olan anlaşmazlığı hafifletmeye çalışırken, diğer ticaret müzakerlerini de ele alması gerekiyor. Beyaz Saray, ABD ile ülkeye tarım erişimini artırabilecek ve Japon otomobillerinde olası ABD gümrük vergilerini durdurabilecek Japonya ile ikili bir ticaret anlaşması yapmayı umut ediyor.
Trump, 2017 yılında göreve başladıktan kısa bir süre sonra 12 uluslu Pasifik Ortaklığı anlaşmasından çekildi. Bundan sonra Japonya ile doğrudan bir anlaşma yapma görevini üstlendi.