
ABD Başkanı Donald Trump, Cuma günü yaptığı açıklamada Çin’den vergileri önemli ölçüde artıracak 1 Mart tarihini erteleme kararı karşılığında Amerikan tarım ürünlerine ilişkin tüm tarifeleri derhal kaldırmasını istedi. Trump’ın bu talebi, “ticari görüşmelerimizde birlikte güzelce yürüdüğümüz gerçeğine dayanarak” ifadeleriyle iletmesi dikkat çekerken, ABD Başkanı Pekin’in özellikle sığır eti ve domuz eti gibi ürünlerdeki vergileri kaldırması için çağrıda bulundu.
Twitter paylaşımında Trump ayrıca; “Bu bizim harika çiftçilerimiz ve benim için çok önemli” dedi. Burada Trump’ın Pazar günü Mart başında yürürlüğe girmesi planlanan ilave tarifeleri erteleyeceğini açıklamış ve piyasalarda iyimserlikle karşılanan haberler ons altının 1331 doları görmesini sağlamıştı.
Söz konusu duyurusunda Trump, Çin’le yapılan ticaret müzakerelerinde önemli mesafe katedildiğini dile getirmiş ve alınan yoldan dolayı memnuniyet duyduğunu aktarmıştı.Ayriyeten Trump bu yeni tarife turları için yeni bir son tarih ilan etmemişti. Bununla da yetinmeyen Trump, bir anlaşmaya varmak için Başkan Xi ile kendisinin Mar-a-Lago, Florida’daki golf kulübünde bir zirve yapmayı planladıklarını bildirmişti.
Trump’ın üst düzey ekonomi danışmanı Larry Kudlow da Perşembe günü verdiği demeçte, devam eden ticaret müzakereleriyle ilgili olumlu bir tablo çizmişti. Yine de Kudlow’un; “İlerleme harikaydı, tabii Çin tarafından da duymak zorundayız. Bunu Başkan Xi Jinping’den de duymalıyız. Bence kayda değer, tarihi bir anlaşmaya doğru gidiyoruz.” şeklindeki açıklamasına rağmen ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer, Kongre’de daha temkinli bir şekilde konuşmuştu.
Trump’la bazı konularda anlaşmazlık yaşadığı bilinen Lighthizer; anlaşmaya varılmadan önce her iki tarafın da yapması gereken çok iş olduğunun üzerini çizmişti.Öyle ki bu açıklamalar ve daha önce yaşananlar, Stanford Üniversitesi’ne bağlı düşünce kuruluşu Hoover Institution’un kıdemli üyesi Niall Ferguson’un Trump-Lighthizer anlaşmazlığı yetersiz ve zayıf bir ABD-Çin anlaşmasıyla sonuçlanabilir biçiminde yorumlarına yol açmıştı. Trump’ın ABD tarım ürünlerine ilişkin vergi kaldırma talebi konusuna dönünce ise uzmanlar Trump’ın ticaret savaşının Amerikalı çiftçiler üzerindeki etkisinin farkına vardığını öne sürerek görüş bildirdi.
Geçtiğimiz Temmuz’da Pekin, ABD sığır eti ithalatına %25 ek vergi uygulamış, ABD Tarım Bakanlığı da Çin’in orta sınıfının büyümesinin artmaya devam ettiğini ve sığır eti de dahil Batı tarzı diyetlere yönelik iştahlarının arttığını söylemişti. Ama Çin’in sığır ithalatının çoğu şu anda Avustralya ve Güney Amerika ülkelerinden geliyordu.
ABD sığır eti endüstrisi ticaret grubu olan National Cattlemen’s Beef Association da Cuma günü Trump’ın tweetine karşılık olarak, Çin Devlet Başkanı Jinping’in ABD sığır etinin tadını çıkarmak için Mar-a-Lago’ya kadar tüm yolu uçmak zorunda olmadığın üzerini çizerek yanıt verdi. Ticaret grubu paylaşımında; “Çin’in ABD sığır eti üzerindeki ticaret engellerini kaldırmasının zamanı geldi, böylece 1.4 milyar Çinli tüketicimiz sığır eti yemenin yeniden keyfini çıkartabilir” dedi.