
ABD Başkanı Donald Trump, neredeyse tüm dünyaya ticari bir savaş açma yolunda ilerliyor. Şu anda Çin ile fazlasıyla meşgul olan Trump’ın bir sonraki hedefinin Avrupa otomobilleri olabileceği söyleniyor. AB otomobillerine getireceği sert tarifelerin ise yine son hedef olmayacağı düşünülüyor.
David Hauner, Trump’ın bir sonraki ticaret savaşının ABD’nin Avrupa’dan oto ithalatına getirebileceği sert tarifeler olacağını söyledi.Bank of America’da Orta Doğu ve Afrika Merrill Lynch ekonomi başkanı olan David Hauner, Avrupa otomobilleri için sert tarifeler gelebileceğini ve bunun Çin’den sonraki ticaret savaşı olabileceğini söyledi. Ancak bunun Beyaz Saray’ın son hedefi olmayacağını belirtti.
Hauner, böyle bir hareketin tarımda daha büyük bir anlaşma yapmak için Truva atı olduğunun kanıtlanabileceğini de ifade etti. Trump şu anda Çin mallarına daha fazla tarife uygulama tehditlerine devam ediyor. Bu sırada da ABD ve Avrupa arasındaki potansiyel ticaret savaşı izleniyor.
Trump, geçen yılın başlarında AB’den yapılan araç ithalatında yüzde 25 oranında bir gümrük vergisi uygulama tehdidinde bulunmuştu.Tarifeler henüz uygulanmadı ama Trump’ın 18 Mayıs tarihine kadar bu konuya karar vereceği biliniyor. Hauner’e göre; Beyaz Saray’ın önünde zor bir yol bulunuyor. Hauner, “ABD’nin Avrupa’dan bir tür taviz vermeye zorlanması yönünde bir girişim olacağını düşünüyoruz. Özellikle Trump tarımla ilgili bir tartışma başlatırsa çok zor olacak,” dedi.
Hauner, otomobillere ilişkin gümrük vergilerinin aslında tarım ile ilgili tartışmaları başlatmak için bir Truva atı olacağını düşünüyor. Çünkü ABD ve Avrupa için gerçekten büyük bir iş olacağı biliniyor. Amerikan ithalatına izin verilmesi söz konusu olduğu zaman, tarım ve Avrupa’nın politik olarak çok hassas olacağı tahmin ediliyor.
Trump’ın kilit siyasi seçim bölgelerinden olan çiftçiler, Çin ile olan ticaret savaşında en çok muzdarip olan taraf oldular.Çin’in yeni açıkladığı tarifelerin de tarıma yönelik olması nedeniyle çiftçilerin daha da etkilenecekleri biliniyor. Trump’ın ise 2020 seçimlerinde yeniden seçilebilmesi için bu alanda bir adım atması gerektiğine inanılıyor.
Trump’ın Avrupa otomobillerine yönelik tarife tehdidinden bu yana Trump, AB’nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu’nun başkanıyla görüştü. Her ikisi de ticaret konusunda bir anlaşma talep etmeye ve tarifelerden kaçınmaya karar verdiler. Toplantıların üstünden bir yıl geçti ve her iki taraf da henüz resmi ticari görüşmelere başlamadı.
Analistler ise Çin mallarına gelen yeni tarifelerin Avrupa için ne geldiğinin bir işareti olabileceğini dile getirdi.Geçen hafta Pazartesi günü Avrupa otomobil hisseleri, Trump’ın Çin tarifelerini açıklamasının ardından yüzde 3’ten fazla düşüş kaydetti. Hauner’e göre; ABD’nin Avrupa Birliği ile olan ticaret görüşmelerini yalnızca arabalarla buluşturması şartıyla yine de bir anlaşma olabilir. Ancak tartışmanın tarımı içermesi halinde Trump’ın durumu ciddileştireceğini düşünüyor.
ABD Ticaret Temsilciliği Ofisi’ne göre; ABD, AB ülkelerinden tüketilen tarımsal ürün ithalatı 2018 yılında 23,9 milyar dolar olurken, ABD’nin AB’ye tarım ürünleri ihracatı 13,5 milyar dolar oldu. AB ülkerinden otomobil ithalatı 56,4 milyar dolar oldu. Genel olarak USTR’ye göre; AB ülkeleriyle ABD mal ticareti açığı 2018 yılında 169,3 milyar dolar olarak gerçekleşti.