
Blackstone CEO’su Stephen Schwarzman, Avrupa Merkez Bankası’nın negatif faiz ortamı konusunda kıtanın önde gelen bankacılık yöneticilerinin eleştirilerini yineleyerek dikkat çekici açıklamalarda bulundu.
Hükümetlerin mali teşvik sağlamadığı sürece Euro Bölgesi ekonomisinin Japonya’da yaşanana benzer uzun süreli bir durgunluğa girme riski taşıdığını dile getirdi. Bugün CNBC’ye konuşan Schwarzman, yorumlarıyla son dönemde AMB’nin hamlelerine ilişkin konuşan yöneticileri akıllara getirdi.
AMB’nin faiz tutumu hakkında son konuşanlardan olan Société Générale CEO’su Frederic Oudéa, hafta sonunda Financial Times’a bazı açıklamalarda bulunmuştu.Frederic Oudéa, AMB’nin tahvil alım programının başarısız kurumları destekleyeceğini ve Avrupa bankacılık sektöründe konsolidasyonu engelleyeceğini belirtmişti. Schwarzman da verdiği demeçte, Avrupa’daki negatif faiz oranlarının, sigorta şirketleri ve emanetçiler gibi finansal kurumların para kazanmasını giderek zorlaştırdığını savundu.
“Önemli olmasının nedeni, eğer bu kurumlar para kazanmıyorlarsa, o zaman sermayelerini artıramazlar. Sermayelerini artıramazlarsa, insanlara ve şirketlere daha fazla borç veremezler.” dedi.
Ve daha fazla borcun verilemediği takdirde, ekonominin büyütülemeyeceğini, ekonomileri büyütmek için kredi genişlemesine ihtiyaç duyulacağını vurguladı.Negatif oranların Avrupa’da her derde deva ilaç olarak görüldüğünü ancak Euro Bölgesi ekonomisinin, özellikle Almanya’da mali teşviğin gerekli olduğu bir noktaya ulaştığını dile getirdi. “Alternatif, Japonya’nın 25 yıl boyunca yaptığı şey. Temelde büyümedi ve dondu. Bu olabilir, bu da insanlar için iyi bir şey değil. Bazen sadece kötü alternatiflerin olduğu bir dünyada yaşıyoruz ve bence şu anda neye baktığımıza benziyor.” dedi.
Nitekim son aylarda, mevcut Avrupa ekonomik iklimi ile Japonya arasında geniş çapta kıyaslamalar yapılmıştı. Euro Bölgesi’nde Japonlaşma’nın, Avrupa’nın düşük büyüme şeklinde Japonya’nın kayıp yıllarını tekrar etme olasılığını ve hafif deflasyonu ifade ettiği hatırlatıldı.
Rus yatırım bankası VTB Capital de ECB’nin yeni teşvik paketinin ardından bir notta, Japonya’nın 1982’den beri çeşitli nicel genişleme, sıfır oranlar ve negatif oranlar üzerinde deneyler yaptığını ancak bunun Japonya ekonomisi üzerinde çok etkisi olduğuna dair çok fazla kanıt bulunmadığını aktarmıştı.