
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu sabah sanayi üretimi, perakende satışlar ve ciro endekslerini açıkladı. Tüm dünya gibi Türkiye de koronavirüs salgınında ekonomik anlamda derin darbe aldı.
Söz konusu sektörlerde Mart ve Nisan aylarında sert düşüşler gözlenirken, Haziran itibarıyla işyerlerinin yeniden faaliyetlere başlaması beraberinde toparlanmaya getirdi. Böylelikle saydığımız her üç alanında da Temmuz ayında gösterge rakamlar iyileşmenin sürdüğünü işaret etti.
Sanayi üretimi endeksi Nisan ayındaki dip seviyeden sonraki toparlanmasını Temmuz’da da devam ettirdi.
Toplam sanayi üretim endeksi Temmuz ayında 2019 yılının aynı dönemine kıyasla %4,4 oranında artış gösterdi. Söz konusu dönemde yıllık bazda madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi %4,9 geriledi.
Öte yandan imalat sanayi sektörü endeksinde %5,1, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretim-dağıtım endeksinde %1,4 oranında artış gerçekleşti.
Bu ülkenin geleceğine güvenen, inanan tüm üreticilerimizin eline emeğine sağlık…
Temmuzda yıllık bazda sanayi üretimi %4,4; perakende satış hacmi %11,9 arttı.
Ayrıca inşaat, ticaret ve hizmet sektörlerinde de ciro endeksi Temmuz ayında yıllık %20,2 yükseldi. pic.twitter.com/QtNTRLM69o
— Berat Albayrak (@BeratAlbayrak) September 14, 2020
Aylık değişimlere baktığımızda madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi %5,4, imalat sanayi %8,6, elektrik, gaz buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %6,4 oranında yükseldi.
Alt sektörlerden ara mallarında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %6, dayanıklı tüketim mallarında %19,2, dayanıksız tüketim mallarında %3,1 oranında artış olurken enerji grubunda %1,3 gerileme kaydedildi.
Yıllık bazda düşük teknolojili ürünlerde %3,8, orta düşük teknoloji de %9,8, orta yüksek teknoloji de %6,1 artış gerçekleşti. Yüksek teknoloji grubunun sanayi üretiminde ise %20,3 gerileme kaydedildi.
Aylık bazda tüm alt sektörlerde artış olurken bu oranlar; ara mallarında %7,2, dayanıklı tüketim malında %13,2, dayanıksız tüketim malında %7,1, enerjide %8,4, sermaye malında %11,7, düşük teknoloji grubunda %8,2, orta düşükte %8,9, orta yüksekte %9,7 ve yüksek teknoloji grubunda %4,8 oldu.
Aynı dönemde perakende satış endeksleri yıllık bazda %11,9 oranında yükseldi.
Geçen yılın aynı dönemine göre gıda, içecek ve tütün satışları %12,3, otomotiv yakıtı hariç gıda dışı satışlar %13,9, otomotiv yakıtları ise %7,2 oranında arttı.
Aylık bazda %9,5 artan endeksi oluşturan alt kalemlerden gıda, içecek ve tütün satışları %5,9, gıda dışı satışlar %13,0, otomotiv yakıtı satışları ise %6,4 yükseldi.
Temmuz ayında perakende ciro geçen yılın aynı dönemine göre %21,4, bu yılın Haziran ayına göre ise %10,7 oranında artış gösterdi. Gıda dışı satışlar yıllık bazda %27,3, aylık %14,6 ile en fazla artışın gerçekleştiği grup oldu.
Perakende ciro endekslerinde de hem aylık hem de yıllık bazda artış oldu.
Temmuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre inşaat ciro endeksi %14,9, ticaret ciro endeksi %32,9 arttı, hizmet ciro endeksi %12,5 azaldı. Toplam ciro endeksleri bir önceki aya kıyasla %11,7 yükseldi. Bu oran sanayi sektörü ciro endeksinde %12,1, inşaat ciro endeksinde %11,5, ticaret ciro endeksinde %11,4 ve hizmet ciro endeksi %11,9 olarak gerçekleşti.