Ekonomi yönetiminin attığı adımlar çerçevesinde Türkiye için olumlu gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Türkiye’nin kredi ödeyebilme durumunu gösteren ve risk primi adı verilen beş yıllık kredi temerrüt takası (CDS), 9 Mayıs’ta 276 baz puana kadar düştü.
CDS, bu gerilemeyle birlikte Şubat 2020’den bu yana en düşük seviyeyi gördü. Uzmanlar, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye için yaptığı pozitif güncellemelere dikkat çekerek Türkiye ekonomisine duyulan güvenin arttığını belirtiyor.
Standard & Poor’s (S&P), 4 Mayıs’ta Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltirken kredi notu görünümünü “pozitif” olarak korudu.
Fitch Ratings ise Mart’ta kredi notunu “B”den “B+”ya artırırken not görünümünü “durağan”dan “pozitif” revize etmişti.
Ekonomistler, Türkiye’nin gri listeden çıkarılmasına yönelik gündemde de iyimser beklentiler içerisinde. Ekonomik istikrarın sağlanması ve mevcut politikaların devam etmesi halinde Türkiye’ye yönelik daha iyi bir tablonun görülebileceği vurgulanıyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 9 Mayıs’ta gerçekleştirdiği enflasyon sunumunda mevcut politika bileşiminin Türkiye’ye yönelik risk algısının iyileşmesini ve risk priminin düşmesini sağladığını belirtti.