Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR
  • Veri Yüklenemedi

TCMB PPK Tutanaklarında İktisadi Faaliyetteki Yavaşlamaya Dikkat Çekti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Ocak ayı PPK toplantısına ait tutanaklar yayımlandı. Finansal koşullardaki sıkılığın etkisiyle iktisadi faaliyetlerin yavaşladığı söylendi.
TCMB PPK Tutanaklarında İktisadi Faaliyetteki Yavaşlamaya Dikkat Çekti
Son Güncelleme: 
Yorum

TCMB’nin 16 Ocak tarihinde gerçekleştirdiği PPK toplantısına ait tutanaklar yayımlandı. Tutanaklarda, finansal koşullardaki sıkılığın etkisiyle iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın sürdüğü ifade edildi. Enflasyonda iyileşmenin yaşandığı belirtilirken, fiyat risklerinin devam ettiğine dikkat çekildi.

TCMB toplantının özetinde, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar sıkı duruşun sürmesinin kararlaştırıldığını ifade etti.

Enflasyon İyileşene Kadar Sıkı Duruş DevamTutanak; enflasyon gelişmeleri, enflasyonu etkileyen unsurlar, para politikası ve riskler isimli 3 başlıktan oluştu. Enflasyon gelişmelerine Aralık ayı enflasyon rakamları tekrarlanarak başlandı. Yaşanan düşüşe en yüksek katkıyı, enerji ve temel mal gruplarının yaptığı belirtildi. Enerji grubunda, petrol fiyatları ve döviz kuru gelişmelerinin olumlu etkilerinin gözlendiği söylenirken, temel mal fiyatlarında döviz kuruna ek olarak iç talepteki zayıflamanın katkısı olduğu açıklandı.

Bu gelişmeler etrafında çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonu ve ana eğiliminde gerilemeye neden olduğu belirtildi. TCMB, “Özetle, Aralık ayında yüketici fiyatlarında Türk lirasındaki değer kazancının yanında iktisadi faaliyetteki zayıflamaya bağlı olarak talep yönlü etkiler de gözlenmiştir,” ifadelerini kullandı.

Temel mal grubu enflasyonundaki düşüşte ise TL değer kazancı ve iç talep zayıflamasının etkili olduğundan bahsedildi.

TL Değer Kazanımı Temel Mal Grubuna Olumlu YansımaEnerji grubunda, Ocak ayında elektrik ve doğal gaz fiyatlarındaki ayarlamanın yanında çeşitli illerdeki şebeke suyu fiyatlarında yapılan indirimin de gerileme yönünde etkisi olduğu belirtildi. Gıda ve akaryakıt fiyatlarındaki gelişmelerin ise yemek ve ulaştırma hizmetleri enflasyonunu olumlu etkilemeye devam ettiği söylendi. Kira grubunda da aylık enflasyon eğilimindeki yavaşlamanın devam ettiği, iç talep koşullarındaki zayıflamanın hizmet grubu genelinde enflasyondaki yavaşlamayı desteklediği değerlendirmeleri yapıldı.

Tutanaklarda enflasyonu etkileyen unsurların başında, son dönemde açıklanan verilerin ekonomide dengelenme eğilimini belirginleştirdiği bilgisi yer aldı. 2018 yılının Ekim-Kasım döneminde sanayi üretiminin 3. çeyreğe göre gerilediği ve mevcut göstergelerin sektördeki zayıf seyrin Aralık ayında da devam ettiği yönünde sinyaller verdiği belirtildi.

TCMB, hizmetler ve inşaat sektörlerine ilişkin göstergelerle birlikte iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın sektörler geneline yayıldığını vurguladı.

İnşaat Ve Hizmet Sektörü Yavaşlaması Tüm Sektörlere YayıldıMal ihracı ve turizm talebindeki güçlü seyre ek olarak iç talebe bağlı olarak ithalatta sert düşüşün gözlendiği ve bunun sonucunda net ihracatın son çeyrekte dönemlik ile yıllık büyümeye yüksek katkısının devam ettiği belirtildi. Aynı zamanda iktisadi faaliyetteki zayıflamayı kısman de olsa sınırladığının tahmin edildiğinden bahsedildi.

TCMB, “Finansal koşullardaki sıkılığın etkisiyle iktisadi faaliyetteki yavaşlama devam etmektedir. Son dönemde finansal göstergelerde kısmi bir iyileşme görülse de kredi arz ve talebindeki zayıf seyir sürmektedir. Öncü göstergeler yurt içi talepte henüz belirgin bir toparlanma sinyali içermemektedir,” ifadelerini kullandı. TCMB, dayanıklı mallarda yapılan vergi indirimine de dikkat çekerek, ilk çeyrekte tüketim talebine destek vereceğini belirtti.

İşgücü piyasasındaki zayıf görünüme değinen Merkez Bankası, bunun toplam talebi sınırlamaya devam edeceğini öngördüğünü söyledi.

İşgücü Piyasasındaki Yavaşlama Toplam Talebi Sınırladıİşgücü piyasası verilerinin, yurt içi talep kaynaklı olarak yavaşlamaya devam ettiği değerlendirmesi yapıldı. Eylül-Kasım dönemine ait verilere göre; inşaat istihdamındaki gerilemenin devam ettiği ve sanayi istihdamının yatay seyrettiği belirtildi. Hizmet istihdamında ise sınırlı bir artış olduğu dile getirildi. Dış ticaret bağlantısının nispeten güçlü faaliyet kolları ile kamu sektörü istihdamına olumlu katkı yaptığı da belirtildi.

Dış talep gücünün ise küresel büyüme görünümüne yönelik kısmi yavaşlama sinyallerine rağmen korunduğunu söyledi. İç talepteki yavaşlamaya bağlı olarak firmaların dış piyasalara yönelme eğilimi ile pazar çeşitlendirme esnekliğinin mal ihracatını desteklediği ifade edildi. Turizmdeki canlılığa da dikkat çekilirken, dış dengede iyileşmenın hızlı bir şekilde devam ettiği belirtildi. Tüm bunlar etrafında gelecek dönemde, cari dengede iyileşme eğiliminin süreceği beklentisi paylaşıldı.

TCMB, Para Politikası ve Riskler başlığı altında dış ticarette artan korumacılık eğilimlerinin küresel ekonomi politikalarında belirsizliği artırdığını vurguladı.

Ticarette Korumacılık Politik Belirsizliğe Neden OlduBu belirsizliklerin artarak, küresel büyüme görünümüne ilişkin aşağı yönlü riskleri canlı tutmaya devam ettiğini söyledi. Küresel iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın, bir önceki tutanak dönemine göre daha fazla hissedildiği belirtildi. Ayrıca hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler için 2019 görünümünün aşağı yönlü revize edildiğinden bahsedildi.

Küresel enflasyona yönelik risklerin, özellikle gelişmiş ülke işgücü piyasalarındaki olumlu görünüm çerçevesinde ücret kaynaklı olarak yukarı yönlü hareket ettiğine değinildi. Buna karşın, küresel büyüme görünümündeki göreli zayıflamanın ve enerji fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle önümüzdeki dönemde küresel enflasyon baskılarının ılımlı seyredeceği öngörüldü.

Gelişmiş ülkelerin para politikası duruşuna yönelik normalleşme beklentilerinin, bir önceki tutanak dönemine göre ılımlı seyrettiği söylendi.

Gelişmiş Ülkelerin Para Politikasında NormalleşmeBuna karşın önümüzdeki döneme ilişkin küresel ekonomi politikalarına yönelik belirsizliğin ve küresel finansal risklerin oldukça yüksek olmasının, gelişmekte olan ülkelere yönelen portföy akımları üzerindeki aşağı yönlü riskleri canlı tuttuğu belirtildi.

İthal girdi maliyetleri ve iç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyon görünümünde bir miktar iyileşme gözlendiği de söylenirken, fiyat istikrarına yönelik risklerin devam ettiğine dikkat çekildi. TCMB, “Enflasyonun ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler ile maliyet unsurlarının seyri ve fiyatlama davranışlarına ilişkin belirsizlikler önümüzdeki dönem enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir,” ifadelerini kullandı.

TCMB enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar verdiğini açıkladı.

Sıkı Paral Duruş KorunacakBu kapsamda bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 24 düzeyinde sabit tuttuğundan bahsederken, fiyat istikrarı konusunda eldeki bütün araçların kullanılmaya devam edileceğini belirtti. İlave parasal sıkılaştırma yapılabileceği vurgusu yinelenirken, maliye politikası kapsamında yönetilen/yönlendirilen fiyat ve vergi ayarlamalarının geçmiş enflasyona endeksleme davranışının azaltılmasına yardımcı olacak şekilde belirlendiğinin varsayıldığı açıklandı.

Para ve maliye politikası arasında kuvvetlendirilen eşgüdümün sürekli ve sistematik bir yapıya dönüştürülmesi yönünde yürütülmekte olan ortak çabaların fiyat istikrarını sağlamaya katkıda bulunmasının beklentiği belirtildi. Ek olarak enflasyondaki katılık ve oynaklıkları azaltacak yapısal adımlara devam edileceği, fiyat istikrarına ve toplumsal refaha olumlu katkıda bulunacağı ifade edildi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu