
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, döviz kurlarında görülen ani yükselişin ardından haftanın ilk işlem gününde bir dizi açıklamada bulundu. Bu açıklamalardan birisi de döviz karşılığı Türk lirası swap piyasasında yapılan uygulama değişikliği oldu.
TCMB, swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırını yüzde 10’dan yüzde 20’ye çıkardığını duyurdu.Açıklama metninde, “İlgide kayıtlı talimatlarımızla, Döviz Karşılığı Türk lirası Swap Piyasası işlemlerine ilişkin uygulama esas ve ayrıntıları belirlenmişti. Söz konusu talimatımızın, 16. Döviz Karşılığı Türk Lirası Sawap Piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satışı (TCMB tarafından spottan döviz alınması, vadede döviz satılması) işlem miktarı Döviz ve Efektif Piyasaları işlem limitlerinin yüzde 10’u ile sınırlandırılmıştır,” ifadelerine yer verildi.
Düzenleme çerçevesinde bankalar bazında limitlerin de banka bazında belirlenmiş olan Döviz ve Efektif Piyasaları işlem limitlerinin %10’u ile sınırlı olduğu belirtildi. Limit kullanımları ise Döviz ve Efektif Piyasaları işlem limitlerinden düşülmeden bağımsız olarak uygulandığı vurgulandı.
TCMB tarafından spottan döviz alınması, vadede döviz satılması işlem miktarı da Döviz ve Efektif Piyasaları işlem miktarı limitlerinin %20’si ile sınırlandırıldı.TCMB bu çerçevede, banka bazında limitlerin banka tarafından belirlenmiş işlem miktarı limitlerinin de yüzde 20 ile sınırlandırıldığını belirtti. Limit kullanımlarının ise Döviz ve Efektif Piyasaları işlem limitlerinden düşülmeden bağımsız olarak uygulandığını açıkladı.
TCMB Başkanı Murat Çetinkaya da AA muhabirinin Guvernörler Kulübü platformunda sorulara yanıt verdi. Çetinkaya, temel politikalarının rezervleri güçlü tutmak ve güçlendirmek olduğunu dile getirdi. Bu sözlerini, “Rezerv gelişmelerinin orta vadeli trendlerle takip edilmesi daha sağlıklı analizlere imkan verir,” cümlelerini kullandı.
TCMB uluslararası bir toplantıya ev sahipliği yapacak ve muhabir Guvernörler Kulübü’nün nasıl bir platform olduğu ile ilgili sorular sordu.Çetinkaya bu soruya, “Guvernörler Kulübü Orta Asya, Karadeniz Bölgesi ve Balkan ülkeleri merkez bankaları arasındaki ilişkileri geliştirmek ve teknik iş birliğini artırmak amacıyla 1998 yılında bankamız öncülüğünde kurulmuştur,” cevabını verdi.
Kulübün, merkez bankalarının küresel ve bölgesel ekonomik gelişmeleri değerlendirdiği bilgisini verirken, tecrübelerini paylaştığı ve işbirliği imkanlarını müzakere ettikleri bir yer olduğunu söyledi. Çetinkaya platformun öneminden bahsederken, bankanın kulübün sekretarya hizmetlerini yürüttüğünü belirtti. 26 ülke merkez bankasının guvernörler Kulübünün üyesi olduğunu açıkladı.
Muhabir, toplantıda hangi temel görüşme maddelerinin yer alacağını ve tartışma konularının ne olacağı sorularını da yöneltti.TCMB Başkanı Çetinkaya, toplantıya merkez bankası başkanı düzeyinde üst seviyede bir katılım olacağını belirtirken; üye ülke başkanları tarafından küresel ekonomik ve finansal görünüm, kurumsal yönetişime ilişkin hususlar ve politika etkinliğinin artırılması için iletişimde kullanılan araçların tartışılacağını söyledi.
Çetinkaya bugün yapılan basın duyurularına ilişkin yorumlarda da bulunurken, rezervlerde istikrarlı bir artış trendinin söz konusu olduğunu söyledi. Çetinkaya, “Öncelikle, iktisadi faaliyet cephesinde dengelenmenin devam ettiğini söyleyebilir. Öncü veriler, yurt içinde ilk çeyrekte ılımlı bir toparlanmaya işaret ediyor. Cari dengede de güçlü bir iyileşme trendi gözlemliyoruz. Merkez Bankası elindeki tüm araçları fiyatlar istikrarını sağlamak ve finansal istikrarı desteklemek için kullanmaya devam ediyor,” ifadelerini kullandı.
Başkan Çetinkaya, para politikası duruşunun enflasyonu en kısa sürede tek haneye düşürmeye odaklı olarak şekillendirdiklerini söyledi.Geçen haftanın son işlem gününde yaşanan döviz kuru dalgalanmalarıyla birlikte dikkat çekilen TCMB rezerv konusuna da açıklık getiren Çetinkaya, temel politikanın rezervleri güçlü tutmak ve güçlendirmek olduğunu belirtti. Çetinkaya, “Geçen yıl finansal piyasa oynaklıklarını takiben rezervlerde bir miktar gerileme gözlenmişti. Ancak o dönemden bu yana istikrarlı bir artış trendi söz konusu,” dedi.
Duruşlarının net olduğunu belirten Çetinkaya, brüt rezervlerle ilgili dönem dönem dalgalanmalar olamasının normal olduğunu dile getirdi. Sıra dışı bir durum olmadığına dikkat çekerken, rezerv gelişmelerinin orta vadeli trendlerle takip edilmesinin daha sağlıklı analizler vereceğini ifade etti.