Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Yılın Dördüncü Enflasyon Raporu’nu Yayımladı!

Merakla beklenen Enflasyon Raporu'nu açıklayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TMCB), 2019 sonu TÜFE tahminini %1,9 aşağı yönlü revize ederek %12 seviyesinde belirledi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Yılın Dördüncü Enflasyon Raporu’nu Yayımladı!
Son Güncelleme: 
Yorum

Yurt içi piyasaların yakından takip ettiği gelişmelerden biri olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) “Enflasyon Raporu 2019-IV Bilgilendirme Toplantısı” gerçekleştirildi. Başkan Murat Uysal’ın İstanbul Şubesi’nde yaptığı sunum çerçevesinde yapılan bu toplantıda yıl sonu enflasyonuna ilişkin açıklamalarda bulunuldu.

Yayımlanan raporda Türkiye’de enflasyonun 2019 sonunda %12 seviyesinde gerçekleşeceği belirtildi. Yılın üçüncü raporu olan 31 Temmuz’da yayımlanan metinde bu seviye %13,9 olarak belirlenmişti. Bankanın bugünkü raporunda enflasyonun 2020 sonunda %8,2 ve 2021 yılı sonunda %5,4’e gerileyeceği öngörüldü. Bunun ardından seviyenin orta vadede %5’lerde istikrar kazanacağı beklentiler arasında gösterildi. 2020 yılı tahmininde bir değişiklik yapılmaması dikkatlerden kaçmadı.

Uysal yaptığı açıklamada enflasyonun düşürülmesine odaklanılacağını, bu kapsamda para politikasında sıkı bir tutum izleneceğini ve güçlü bir politika koordinasyonu oluşturulacağını duyurdu. Tüm bu çabalarla birlikte enflasyon rakamının kademeli bir biçimde hedeflenen seviyelere yakınlaşacağını ekledi.

Enflasyona ilişkin açıklamalarını sürdüren Uysal, 2019 sonu enflasyon tahmininin bir önceki rapor dönemine kıyasla daha olumlu geliştiğini bildirdi.

Uysal Enflasyona İlişkin Açıklamalarını SürdürdüUysal, 2019 yılı sonunda enflasyonun %70 ihtimalle %11,2-12,8 aralığında ve orta noktasının %12; 2020 yılı sonunda %5,3-11,1 aralığında ve orta noktasının %8,2 seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini açıkladı. Temmuz ayına ilişkin Enflasyon Raporu’ndan sonraki süreçte seviyenin gözle görülür bir düşüş ile tahmin aralığının alt sınırına yakın seyrettiğini ekledi.

Enflasyon durumunun temel eğiliminde gözlenen önemli ölçüdeki iyileşmenin ve ithalat ile gıda fiyatlarında yapılan aşağı yönlü değişikliklerin 2019 sonu enflasyon tahminini bir önceki rapora göre olumlu etkilediği belirtildi.

Çıktı açığında görülen ılımlı iyileşme eğiliminin ve tütün ürünlerinde yapılan fiyat artışlarının da yıl sonu enflasyon tahminini 0,1 puan yukarı yönde etkilediği raporda belirtilenler arasındaydı. Ayrıca çıktı açığının bir önceki rapor öngörülerine kıyasla biraz daha yukarıda seyredeceği düşünülüyor. Söz konusu rakamın 2020 yılı sonu tahminini 0,5 puan yukarı çekebileceği belirtildi. Böylelikle düşürücü etkiler tolere edilmiş olacak.

Bu kapsamda 2019 yıl sonu için enflasyon tahmininin %12’ye aşağı yönlü revize edildiğini belirten Uysal, birbirini dengeleyen aşağı ve yukarı yönlü durumların etkisiyle 2020 yılı için enflasyon tahmininde herhangi bir değişiklik yapılmadığını duyurdu.

Uysal, tüketici enflasyonunun 2019’un üçüncü çeyreğinde Temmuz Enflasyon Raporu’nda belirtilen seviyeden 1,5 puan az gerçekleştiğini anımsattı.

Tüketici Enflasyon Raporu Belirtilen Seviyenin AltındaEnflasyonun ana eğiliminde gelecek dönemlerde iyileşme beklendiğini ve bu kapsamda düşürücü etkinin 1,1 puan olarak gerçekleşeceğini öngördüklerini açıkladı. Uysal bununla birlikte ithalat fiyatlarının Türk lirası cinsinden varsayımlarda aşağı yönlü güncellemeler olduğunu ve bunun da enflasyon tahminlerinde %0,3’lük düşüş yönünde etkiye sebep olabileceğini tahmin ettiklerini belirtti.

Açıklamalarını sürdüren TCMB Başkanı, bu yıl sonu için gıda enflasyonu tahmininde yapılan güncellemenin öngörülen seviyeyi 1,2 puan aşağı çektiğini bildirdi. Ayrıca tütün ürünleri fiyatlarında beklenenin üzerinde meydana gelen artışın yıl sonu enflasyon tahminini %0,6 puan yukarı yönlü etkilediğini sözlerine ekledi.

Uysal, ana eğilimde gözlenen iyileşme ve petrol ile ithalat fiyatlarına yönelik varsayımlarda yapılan güncellemelerin 2020 yılı enflasyon tahminine sırasıyla 0,3 puan ve 0,2 puan aşağı yönlü etki edeceğini öngördüklerini ifade etti. Bildirilen tüm bu tahmin rakamlarının ılımlı küresel ekonomik koşullar ve belirsizlikte gözlenen birtakım iyileşmeler çerçevesinde değerlendirildiği belirtildi.

Enflasyon düzeyindeki düşüşün devamını ve bunun hedeflenen patika ile uyumunu sağlayacak biçimde parasal sıkılık düzeyinin oluşturulacağı bir görünüm için çabaladıklarını belirten Uysal, fiyat istikrarı ile finansal istikrarın birbirine bağlı çalıştığını vurguladı.

TMCB’nin sahip olduğu gevşek para politikası alanının büyük bir bölümünü kullandığını bildiren Uysal, bundan sonra yapılacak hamlelerin zamanlanması ve şeklinin ekonomik veriler ile enflasyon görünümündeki değişikliklere göre yapılacağını duyurdu. Kısa zaman içinde enflasyonu tek haneye indirme, ardından da %5 olan nihai hedefe ulaşmak için çalıştıklarını belirten başkan, TCMB’nin özellikle son dönemlerde sahip olduğu araçları etkin bir şekilde kullandığının altını çizdi.

Uysal, bankanın Temmuz ve Eylül ayında yaptığı faiz indirimlerine de değindi. Atılan bu adımların ardından parasal politikanın hedeflenen enflasyon seviyesiyle büyük ölçüde uyum sağladığı yönündeki değerlendirmeleri anımsattı. TCMB’nin Eylül’deki toplantısından bu yana geçen zaman içinde kaydedilen bir dizi verinin enflasyonun ana eğiliminde önemli ölçüde değişiklik yarattığını sözlerine ekledi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu