
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 17 Mart Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının özetini yayımladı. Enflasyonun Şubat ayında yüzde 54,44 seviyesine çıktığı hatırlatılırken emtia fiyatlarındaki artışın belirgin olduğu söylendi.
Gıda fiyatlarında uluslararası piyasalardaki gelişmelerin etkisinin yine enerji grubunda ise küresel petrol fiyatlarındaki artışın yansıması gözlendi. Gıda ve alkolsüz içecek grubunda yıllık enflasyonun yüzde 64,47, enerji grubunun yüzde 82,98, temel mal grubunun yüzde 54,38 seviyesine çıktığı belirtildi. Hizmet fiyatlarının 3,33 puan artmasıyla yıllık enflasyonun yüzde 32,89’a çıktığı aktarıldı.
Özet metninin enflasyonu etkileyen unsur ve riskler başlığında “Öncü göstergeler, küresel ekonomideki güçlü toparlanmanın sınırlı bir ivme kaybına karşın devam ettiğine işaret etmektedir. Bununla birlikte, çatışmaya dönüşen jeopolitik riskler ve salgında varyantlar, küresel ve bölgesel iktisadi faaliyet üzerindeki aşağı yönlü riskleri canlı tutmakta ve belirsizliklerin daha da artmasına yol açmaktadır.” ifadesine yer verildi.
Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkilerinin yakından izlendiği, gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğuna bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini değerlendirdiği aktarıldı.
Enflasyonda son dönemde meydana gelen artışta, Rusya-Ukrayna savaşının yol açtığı enerji maliyetlerindeki artışlarının ve ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının geçici etkiler olarak yer aldığı belirtildi.
Enerji İthalatındaki Güçlü Seyir Cari Dengeyi Olumsuz Etkiliyor

Cari işlemler dengesinin Ocak ayında 7,1 milyar dolar açık verdiği hatırlatıldı. Enerji ve emtia fiyatlarındaki yüksek seviyeler nedeniyle ithalattaki artışın cari dengeyi doğrudan olumsuz etkilediğinin altı çizildi.
Para politikası duruşunun enflasyondaki risklerin kaynağına kalıcılığına ve temkinli bir yaklaşımla sürdürülebilir fiyat istikrarı hedefine göre belirleneceği söylendi.
“Sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın tesisi için atılan ve kararlılıkla sürdürülmekte olan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesi ve enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağı öngörülmektedir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir.” şeklinde açıklama yapıldı.
Merkez Bankası’nın fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edeceği bir kez daha vurgulandı.