Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

TCMB: Aralık Enflasyonu Petroldeki Düşüş ve TL’deki Ilımlı Seyirle Geriledi

Dün 2018 yılının son verisi olan Aralık enflasyonu açıklandı. Bir miktar gerileyen enflasyon sonrasında TCMB, Aralık Ayı Fiyat Gelişmeleri raporunu yayımladı.
TCMB: Aralık Enflasyonu Petroldeki Düşüş ve TL’deki Ilımlı Seyirle Geriledi
Son Güncelleme: 
Yorum

Yeni yılın ilk önemli verisi Aralık ayı enflasyon rakamları oldu. Aralık’ta aylık bazda yüzde 0,4 oranında gerileyen enflasyon, yıllık bazda 1,32 puan gerileme ile yüzde 20,30 seviyesinde gerçekleşti. TCMB ise 2018 yılının Aralık ayına ait fiyat gelişmelerini ele aldığı raporunu yayımladı. Raporun başında, enflasyonun gerilemesinde etkili olan faktörleri sıraladı.

TCMB, enerji ve petrol fiyatlarında yaşanan düşüş ile döviz kurundaki gelişmelerin olumlu yansımalarının izlendiği söyledi.

Enerji Fiyatlarındaki Düşüş Enflasyonu GerilettiGıda yıllık enflasyonundaki gerilemenin hem işlenmemiş hem de işlenmiş gıda fiyatlarına katkı verdiğini belirtti. Aynı zamanda temel mal enflasyonundaki düşüşün sürükleyicisinin dayanıklı tüketim malları ile giyim fiyatları olduğunu açıkladı. Hizmet enflasyonunda alt gruplar genelinde düşüş yaşandığını belirten TCMB, Aralık enflasyonu üzerinde petrol fiyatlarındaki düşüşün, Türk lirasındaki ılımlı seyrin ve zayıf talep koşullarının etkisinin hissedildiğine dikkat çekti.

TCMB, bu görünümler altında çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonunun ve ana eğiliminin gerileme kaydettiğini ifade etti. Enflasyonun Aralık döneminde B ve C endekslerinde yıllık değişim oranının yaklaşık 1,1’er puan azaldığını, sırasıyla yüzde 20,15 ve 19,53 olarak gerçekleştiğini açıkladı.

Temel mal, enerji, hizmet ve gıda gruplarında görülen düşüş ile yıllık bazda TÜFE’nin gerilediğini açıkladı.

Temel Mal Gruplarındaki Düşüş Enflasyonu DüşürdüTemel malların 0,63 puan, enerjinin 0,60 puan, hizmetin 0,07 puan ve gıda gruplarının 0,06 puanlık düşüşle katkı sağladığını belirtti. Alkol – tütün – altın grubunun ise 0,06 puan artı yönde katkı sağladığını ifade etti.

Mevsimsellikten arındırılmış verilere göre çekirdek enflasyon göstergelerinin 3 aylık ortalamaları incelendiğinde ise enflasyonun ana eğilimindeki yavaşlamanın sürdüğü açıklandı. Aralık döneminde ana eğilimin temel mal ve hizmet grubunda gerilediği belirtilirken, temel mal grubundaki düşüşün daha belirgin olduğu ifade edildi.

Temel mal enflasyonu ana eğiliminde son 2 ayda gözlenen yavaşlamanın geçici vergi indirimlerinin etkisinin önemli olduğuna dikkat çekildi.

Vergi İndirimlerinin EtkisiHizmet enflasyonunun Aralık ayında yüzde 0,25 oranında arttığı ve grup yıllık enflasyonunun 0,21 puan düşüşle yüzde 14,46 olduğu belirtildi. TCMB, Aralık döneminde enflasyonun, haberleşme hizmetlerinde yatay seyrettiğini ve diğer alt gruplarda ise gerilediğini söyledi. Ulaştırma hizmetleri enflasyonunun akaryakıt fiyatlarında düşüşün etkisi ile yavaşladığına da dikkat çekildi. Lokanta – otel grubunda ise gıda fiyatlarındaki olumlu seyrin gözlendiği ifade edildi. İlgili dönemde kira enflasyonundaki yavaşlama eğiliminin sürdüğü de belirtildi.

Temel mal grubunda yıllık enflasyonun 2,22 puan gerileyerek yüzde 24,67 olduğunu belirten TCMB, enflasyonda görülen düşüşte tüm alt grupların etkili olduğunu da ifade etti. Dayanıklı mal grubu genelinde fiyat düşüşlerinin görüldüğünü ve giyim grubu fiyatlarının endeks tarihinin en yüksek Aralık ayı düşüşünü kaydettiğini belirtti. Diğer temel mallarda ise fiyat artış eğiliminin önemli oranda yavaşladığını söyledi.

TCMB, temel mal grubu enflasyonunun düşüşünde döviz kuru gelişmelerinin yanında iç talepteki zayıf seyrin etkili olduğunu belirtti.

İç Talepteki Yavaşlamanın Enflasyona EtkisiEnerji fiyatlarının Kasım ayına göre yüzde 3,12 oranında azaldığını ifade eden TCMB, uluslararası arenada petrol fiyatlarındaki sert düşüşün ve TL’deki görünümün yüzde 7,31 oranında gerilemeye neden olduğunu belirtti. Bu şekilde akaryakıt ürünlerinin belirleyici olduğunu ifade etti. Tüpgaz fiyatının yüzde 2,14 ve katı yakıt fiyatının ise yüzde 1,18 oranında azaldığını belirtti. Bu gelişmelerle enerji grubu yıllık enflasyonunun 4,53 puan düşüşle yüzde 20,82 olduğunu söyledi.

Gıda ve alkolsüz içecekler yıllık enflasyonunun 0,55 puan düşüşle yüzde 25,11 olduğu belirtildi. Yıllık enflasyonun işlenmemiş gıdada yüzde 27,09’a, işlenmiş gıda da ise yüzde 23,22’ye gerilediği ifade edildi. İşlenmemiş gıda grubu yıllık enflasyonundaki gerilemenin ise temel belirleyicisinin taze meyve – sebze fiyatları olduğu söylendi.

Yİ-ÜFE’de ise aylık bazda yüzde 2,2 oranında düşüş, yıllık bazda 4,90 puan düşüş yaşanarak yüzde 33,64’e gerileme gözlendi.

ÜFE'de Görülen Düşüşün NedenleriDüşüşün TL’de yakın dönemde görülen değerlenme ve petrol fiyatlarındaki düşüşün olumlu yansımalarının gözlendiği belirtildi. Petrol ve ana metal dışında imalat sanayi fiyatlarının mevsimsellikten arındırılmış ana eğiliminde kayda değer bir düşüş yaşandığı ifade edildi. Yıllık bazda ise enerji grubunda olarak tüm gruplarda görüldüğü belirtildi.

Ara mal fiyatlarındaki gerilemenin ise demir – çelik, tekstil iplik ve elyafları ile plastik ürünler ile öne çıktığı ifade edildi. Sermaye malı fiyatlarındaki düşüşün ise metal yapı ürünleri, motorlu kara taşışlarının parça ve aksesuarları ile genel amaçlı makinelerle öne çıktığı belirtildi. Üretici fiyatlarının TL’deki yakın dönem görünümü ve enerji fiyatlarındaki düşüş ile son 2 aylık dönemde gerileme kaydettiği, yıllık ÜFE’nin ise birikimli etkilerinin yüksek seviyeleri koruduğu belirtildi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu