Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Merkez Bankası 12 Aralık PPK Toplantı Özeti Yayımlandı

TCMB, Para Politikası Kurulu Aralık ayı toplantısının özet metnini yayımladı. Enflasyondaki belirsizlerin azaldığı ve iyileşme beklentilerinin sürdüğü belirtildi.
Merkez Bankası 12 Aralık PPK Toplantı Özeti Yayımlandı
Son Güncelleme: 
Yorum

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu 12 Aralık 2019 tarihli toplantısının özetini yayımladı. TCMB yılın son toplantısında bir hafta vadeli repo faizinde 200 baz puan indirim uygulayarak, %14 olan faiz oranını %12’ye çekmişti.

Bugün yayımlanan özet metninde; Türk lirasındaki istikrar, enflasyon beklentilerindeki iyileşme, iç talep koşulları ve üretici fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak B ve C göstergelerinin eğilimindeki ılımlı seyrin korunduğu ifade edildi.

Enflasyonda iyileşme beklentilerinin sürdüğü, önümüzdeki 12 aya ilişkin tahminlerde düşüş eğiliminin korunduğu belirtildi. İlaveten orta vadeli enflasyon görünümünde belirsizliklerin büyük oranda azaldığına dikkat çekildi.

Geçici vergi indirimlerinin baz etkisinin ortadan kalkmasının, enflasyondaki yıllık yükselişi etkilediği bildirildi.

Enflasyon İyileşme DevamAralık ayı PPK toplantı özet metninde tüketici fiyatlarının Kasım ayında %0,38 oranında arttığı, yıllık enflasyonun ise %10,56 seviyesine yükseldiği kaydedildi. Çekirdek göstergelerin baz etkisiyle yükselmesine karşın enflasyondaki iyileşme beklentilerinin sürdüğü ifade edildi. Gıda ve alkolsüz içeceklerde yıllık enflasyonun %8,89’a çıktığı, bu artışta belirleyici faktörün işlenmemiş gıdalar olduğu ifade edildi.

Süt ürünlerindeki artışa bağlı olarak işlenmiş gıda grubunun arttığı ve bu durumun Aralık ayında da devam etmesinin beklendiği ifade edildi. Kasım ayında %0,55 artan enerji fiyatlarının petrol fiyatlarındaki yükselişe bağlı olarak gerçekleştiği, önümüzdeki iki ayda da artışın sürmesi öngörüldü. Yıllık %6,57’ye yükselen temel mal grubu enflasyonunun dayanıklı mal grubundaki artıştan kaynaklandığı aktarıldı.

Giyim ve ayakkabı grubunda yıllık enflasyonun yatay seyrettiği, Türk lirasındaki istikrarın ise kısa vadeli olarak enflasyonu pozitif etkilediği aktarıldı. Kasım ayında %0,16 artış gösteren hizmet grubu enflasyonunun yıllık %12,16’ya çıktığı hatırlatıldı. Bu kategori içerisinde lokanta, ve otel grubundaki enflasyonun gerilediği, öte yandan haberleşme ve ulaştırmada artış olduğu belirtildi.

Döviz kurlarındaki oynaklığın, ülke risk priminin ve belirsizliklerin azalması ile birlikte yurt içi talebin arttığı kaydedildi.

Kur Oynaklığı AzaldıEkonomik faaliyetlerdeki toparlanmanın sürdüğü belirtilen özet metninde 2019 yılının üçüncü çeyreğinde gayrisafi yurt içi hasılanın %0,9 oranında yükseldiği anımsatıldı. Söz konusu büyümede tüketim harcamalarının etkisi olduğu belirtilirken, ihracattaki artışa rağmen ithalatın paralel seyretmesinin büyümeyi negatif etkilediği bildirildi.

Kamu harcamalarının büyümeye katkısının devam ettiği, işgücü piyasasının zayıf seyrettiği ancak makro belirsizliklerin azalmasıyla kredilerde artış olduğu kaydedildi. Olumlu gelişmelere karşın yatırımların zayıf seyrettiği belirtilen özet metninde, imalat sanayindeki toparlanmanın umut verici olduğu belirtildi. Büyük şirketlerin yanında küçük ve orta ölçekli firmalardaki toparlanmanın da başladığı aktarıldı.

Tarım dışı işsizlik oranının yükselmeye devam ettiği, işgücü piyasasının zayıf seyrini koruduğu belirtilirken, hizmet istihdamında artış, inşaatta ise düşüşün sürdüğü kaydedildi. Söz konusu dönemde net ihracatın büyümeye katkısının azaldığı, finansal koşullardaki iyileşmenin ekonomik toparlamayı desteklemeye devam edeceği tahmin edildi.

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının biteceğine dair beklentinin gelişmekte olan ülkelere portföy akımlarını artırdığı belirtildi.

Portföy Akışı ArttıKüresel ekonomik faaliyetlerin zayıflamaya devam ettiği, son dönemde emtia fiyatlarının düştüğü, ham petrol başta olmak üzere gerçekleşen düşüşün küresel enflasyonu yataya yönelttiği aktarıldı. Gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının uyguladığı para politikasının gelişmekte olan ülkeleri desteklediği bildirildi.

Özellikle ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşının biteceğine dair beklentinin gelişmekte olan ülke piyasalarını pozitif etkilediği aktarıldı. Artan risk iştahı ile portföy akımlarının daha fazla olduğu, fakat korumacılık önlemlerinin negatif etken olmaya devam ettiği. Bu dönemde Türkiye’nin risk priminin düşüş göstermeye devam ettiği, döviz kurundaki oynaklığın ise bir önceki toplantıdan bu yana daha da azaldığı kaydedildi.

Merkez Bankası’nın uyguladığı faiz indirimleri ile kredi ve mevduat faizlerinin düştüğü, enflasyondaki iyileşme beklentisinin tüketici kredi faizlerinin de inmesini sağladığı söylendi. Genel olarak bakıldığında enflasyon görünümünde iyileşmenin devam ettiği belirtilen Merkez Bankası raporunda, Türk lirasındaki istikrarlı seyrin, iç talep koşullarının çekirdek enflasyonu üzerinde ılımlı etki yarattığı kaydedildi

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu