Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Tayland’da Üretim Koşulları 2021 Ocak’ta Kötüleşmeye Başladı

Geçen yılı iyileşme sinyalleriyle sonlandıran Tayland imalat PMI verisi, Ocak 2021'de yeniden kötüleşmeye başladı.
Tayland’da Üretim Koşulları 2021 Ocak’ta Kötüleşmeye Başladı
Son Güncelleme: 
Yorum

Koronavirüs pandemisinden en kötü etkilenen ülkelerden biri olan Tayland’da 2021 yılının ilk çeyrek GSYİH toparlanmasının artan vakalarla engelleneceği düşünülüyor. Bu düşünceyi kanıtlar nitelikteki imalat PMI verisi, 2021’in ilk ayında daralmaya işaret etmeye başladı.

Tayland imalat PMI, 2020 Aralık ayındaki 50,8 seviyesinden, 2021 Ocak ayında 49 seviyesine geriledi.
Tayland İmalat PMI - Ocak- 2021
Kaynak: Markit Economics

Tayland’da imalat iş koşullarında geçen Eylül ayından bu yana ilk genel kötüleşmeyi gösteriyor. Düşüş, geçen Temmuz ayından bu yana en kötüsüydü ve manşet rakamındaki düşüş, beş yıllık anket tarihindeki en keskin düşüşler arasındaydı.

Ülkede yeni siparişler ve çıktılar altı ayda ilk kez düştü ve iş bırakma devam etti. Koronavirüs salgınının uluslararası ticaret üzerindeki etkisini yansıtan ihracat talebi zayıf kaldı. Üreticilerin önümüzdeki 12 aydaki üretim beklentileri de virüsün ikinci dalgasına bağlı karamsarlığı yansıtan üç ay sonra ilk kez negatife döndü.

Manşet PMI’nın beş bileşeninin tümü, Ocak ayında hem endeks seviyesi hem de Aralık ayından bu yana hareket açısından olumsuz katkılar sağladı. Çıktı, yeni siparişler, istihdam ve satın alma stoklarının tümü 2021’in başında azaldı ve tedarikçilerin teslimat süreleri iyileşti.

Tayland’da üretilen mallara yönelik talep, 2020’nin ikinci yarısında yurt içinde yaşanan toparlanmanın ardından Ocak ayında düştü.
Tayland İmalat PMI GSYİH Oranı - Ocak- 2021
Kaynak: Markit Economics

Yeni siparişler, geçen yılın Mart ve Haziran ayları arasında kaydedilenlerden çok daha yavaş bir oranda olsa da geçen Temmuz ayından bu yana ilk kez düşüş gösterdi. Firmalar daha az müşteri bildirirken, siparişleri ertelediler. Uluslararası ticaret devam eden koronavirüs pandemisinden ciddi şekilde etkilenirken, yeni ihracat işi genel talep üzerinde ağır bir yük oluşturmaya devam etti.

Zayıf piyasa koşulları, satın alma operasyonlarını etkiledi ve Ocak ayında imalat sektöründe bir başka işten çıkarmaya katkıda bulundu. Girdi alımları dört ayda ilk kez düştü ve istihdam birbirini izleyen 28. ayda düştü. 2020’nin dördüncü çeyreğinde gösterilen eğilime paralel olarak birikmiş işler 2021 açılış ayında değişmeden kaldığından, iş kapasitesi üzerinde genel bir baskı eksikliği vardı.

Girdi alımlarının düşmesiyle birlikte tedarikçilerin teslimat süreleri Ocak ayında bir miktar kısaldı. Satın alma ve mamul mal stokları 4 ayda ilk kez azaldı. Ocak’ta enflasyonist baskılar azalmaya devam etti. İmalat girdi fiyatları üst üste dördüncü ayda marjinal bir hızda yükseldi. Çıktı fiyatları ise firmaların yeni siparişleri düşürmesiyle bağlantılı olarak üç ay sonra ilk kez düştü. Son olarak üreticilerin 12 aylık üretim beklentileri, Ocak2ta negatife dönerek ikinci bir Covid-19 dalgasını çevreleyen karamsarlığı yansıttı.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu