
İlk olarak 2019 yılının Aralık ayında Çin’in Hubei eyaletine bağlı Wuhan kentinde ortaya çıkan Covid-19 kısa süre içerisinde küresel bir pandemiye dönüştü. Worldometers verilerine göre şu an dünya genelinde tespit edilmiş vaka sayısı 8 milyonu aştı. 436 bin insanın hayatını kaybettiği salgın hastalık bazı ülkelerde azaldı. Ancak ana çıkış noktası olan Çin başta olmak üzere birkaç ülkede yeniden artmış durumda.
Virüsün yayılmaya başlaması ile birlikte alınan önlemlerin en başında seyahat yasaklarının getirilmesi yer alıyordu. Hükümetlerin getirdiği kısıtlamalar işgücü faaliyetlerini durma noktasına getirirken, hava yolu taşımacılığı ve turizm gibi sektörler de ağır yara aldı.
Turizm sektörünün salgının sadece üç aylık döneminde aldığı maddi hasar 600 milyar dolar olarak açıklanmıştı. Sektör temsilcileri pandeminin dünya turizmine verdiği zararın kolay kolay telafi edilemeyeceğini düşünüyor.
Bu süreçte herkesin bir korku içinde olması muhtemelen yaz boyu ülkeler arası turizmi canlandırmayacak. Ancak hayata geçirilen bazı uygulamalarla iç turizmin hareketlendirilmesi hedefleniyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre yılın ilk üç ayında turizm gelirimizde %11,4 oranında düşüş oldu.
Ocak-Mart arası dönemde turizm sektörünün geliri 4 milyar 101 milyon 206 bin dolar olarak açıklandı. Söz konusu dönemde kişi başı ortalama harcama yıllık bazda %4,4 oranında, gecelik ortalama gelir ise %5,3 oranında arttı.
Yılın ilk çeyreğinde yabancı ziyaretçilerden elde edilen gelir %80,3 artarak 3 milyar dolar, yurt dışında ikamet eden vatandaşlardan elde edilen gelirin %19,3 artarak 791 milyon dolar, GSM dolaşım ve marina hizmetleri harcamalarından elde edilen gelir ise %0,4 artışla 18 milyon dolar oldu.

Bu dönemde kişi başı ortalama gecelik gelir 70, yabancılarda 74, yurt dışında ikamet eden T.C. vatandaşlarında ise 59 dolar olarak gerçekleşti. 4,1 milyar dolarlık gelirin %86,9’unu kişisel harcamalar, %13,1’ini paket tur harcamaları oluşturdu.
Kişisel harcamaların %23,5’ini yeme-içme, %11,9’unu konaklama, %4,6’sını sağlık, %7 sini ulaştırma, %1,2’sini spor, eğitim, kültür, %0,2’sini tur hizmetleri, %16,6’sını uluslararası ulaştırma, %14’ünü giyecek ve ayakkabı, %4’ünü hediyelik eşya, %0,3’ünü halı, kilim ve %3,3’ü diğer harcamalar oluşturdu.
Kamu bankaları iç turizmi canlandırmak için tatil kredisi kampanyası başlattı.Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank normalleşme sürecine hızlı bir geçiş yapılırken, turizmde meydana gelen açığın bir an önce kapanması için tatil kredisi paketini başlatıyor. Buna göre gerekli şartları sağlayan müşterilere 10.000 TL’ye kadar, 6 ay geri ödemesiz 36 ay vade ile kredi desteği sağlanacak.
Ödeme başladığında uygulanacak aylık faiz oranı yaklaşık %0,67 oranında olacak. Kabaca bir hesaplama yapıldığında 10.000 TL tatil kredisi kullanan birisi aylık 421 TL taksit ödeyerek, toplamda 11.789 TL geri ödeme yapacak.
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı, tatil kredisinin sektör için itici güç olacağını ve canlanması için büyük katkı sağlayacağını ifade etti. Yurt dışına uçuşların açılmasının çok önemli bir gelişme olduğunu söyleyen Yağcı, uçuş tarihlerinin resmi olarak açıklanmasının ardından hareketliliğin artacağını aktardı.
Tatil kredisi, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun konaklama satışlarında taksit sayısını 18 aya çıkarması gibi desteklerin sektörün canlanmasında etkilerinin kısa sürede görüleceğini sözlerine ekledi.
Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Ülkay Atmaca ise asıl yoğunluğun Almanya’ya uçuş yasağının kaldırılmasının ardından başlayacağını söyledi. Ülkemize gelmesi beklenen ilk turistlerin; Belarus, Ukrayna ve Kazakistan vatandaşları olduğunu belirtti.
Koronavirüsün bir an önce bitmesini dileyen Atmaca, yabancı turistlerin artması için en kısa sürede charter uçuşların başlaması gerektiğini altını çizdi.