Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Arap Dünyasının En Büyük 3 Ekonomisinde Nisan PMI Verisi Sert Düştü

Pandemi kaynaklı kapanmalar ve emtia fiyatlarındaki düşüş ortasında Nisan ayında iş koşulları kötüleşti. Mısır, Suudi Arabistan ve BAE’de PMI sert düştü.
Arap Dünyasının En Büyük 3 Ekonomisinde Nisan PMI Verisi Sert Düştü
Son Güncelleme: 
Yorum

Koronavirüs salgını ve düşen petrol fiyatları küresel iş dünyası üzerinde baskı yaratırken IHS Markit tarafından açıklanan veriler, Arap dünyasındaki üç büyük ekonomide de durumun endişe verici olduğunu gösterdi.

Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerine göre Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’daki iş koşullarında çarpıcı düşüşler kaydedildi. Mısır PMI, Mart’taki 44,2’den 29,7’ye gerileyerek kayıtların başladığı Nisan 2011’den bu yana en düşük seviyesini gördü.

Suudi Arabistan’ın PMI değeri Mart’ta 42,4’ken 44,4’e çıktı ancak yeni siparişler ve istihdam seviyeleri düşmeye devam etti.
Mısır PMI Nisan
Kaynak: IHS Markit

Birleşik Arap Emirlikleri PMI ise altıncı ay için düşerek Nisan’da rekor bir 44,1’lik seviyeye geriledi. Kısa süre önce IMF’de yardım isteyen Mısır’ın PMI verisine detaylı baktığımızda geçici iş kapanışlarının faaliyetlerde büyük ölçekli geri çekilmeyi zorladığı, yeni iş-ihracatın en hızlı oranlarda düştüğü ve iş kayıplarının 2017’den bu yana en hızlı şekilde arttığını görüyoruz.

Worldometer verilerine göre ülkede 6813 vaka ve 436 ölüm sayısı varken Mısır PMI’nın Nisan ayında Covid-19 kaynaklı önlemler ortasında sert düştüğü anlaşılıyor.

IHS Markit Ekonomisti David Owen son anket sonuçlarına ilişkin Nisan ayındaki rekor düşük 29,7 seviyesinin pandemi kaynaklı olduğunu söyleyerek şöyle dedi:

IHS Markit Ekonomisti Mısır YorumuBAE PMI verisine baktığımızda ise oranın yeni düşük seviyeye ulaştığını, ihracat talebinin küresel kilitlenme nedeniyle çöktüğünü ve girdi maliyetlerinin azaldığını görüyoruz. Mart ayında 45,2 olan PMI, Nisan’da 44,1’e gerileyerek altıncı ayında da düşüş kaydetti. Ekonomist David Owen, kilitleme önlemleri ve iş kısıtlamalarının tüm ayı kapsamasının BAE’nin petrol dışı özel sektör faaliyetinde dik bir düşüşe yol açtığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Mağaza kapanışları ve yurt içi-yurt dışı seyahat kısıtlamaları yeni işlerde büyük etki yarattı ki Mart ayındaki keskin düşüşün ardından benzersiz bir hızla gerileme kaydetti. (…) Bazı firmalar gelecek yıl büyüme konusunda iyimserken bazıları ekonomik gerileme riskinin arttığına dikkat çekerek endişeli olduklarını söyledi.”

Salgının Nisan ayında devam etmesiyle ticari faaliyetleri sert düşen bir diğer ülke ise Suudi Arabistan oldu.
Suudi Arabistan PMI
Kaynak: IHS Markit

50 eşiğinin altında kalan PMI, Nisan ayında 44,4 olarak kaydedildi. Mart ayındaki 42,4 seviyesinden hafif toparlanma gösteren veri, yeni işlerde daha yavaş bir azalmayı ve tedarikçilerin teslimat süreleri bileşeninden daha güçlü katkıyı yansıttı.

IHS Markit’ten Tim Moore, Suudi Arabistan’ın özel sektör üretiminin anket on yıldan fazla süre önce başladığından beri en yüksek hızda düştüğünü belirtti.

Bunun yaygın işletme kapanışları ve düşen tüketici talebini yansıttığını söylerken ihracat satışları ve uluslararası tedarik zincirlerinin de Nisan’da pandemiden ciddi şekilde etkilendiğini vurguladı. Nisan’da ticari faaliyette büyüme kaydeden çok az Suudi şirket ise bunu sağlık ürünleri ve hizmetleri için daha yüksek harcamalarla ilişkilendirdi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu