
Tüm dünyada yaklaşık 10 milyon kişiyi enfekte eden Covid-19 salgınının sonuçlarına ilişkin tahminler, endişeleri artırmaya devam ediyor.
Önde gelen uluslararası organizasyon IMF’nin küresel ekonomide küçülme tahminini yüzde 3’ten yüzde 4,9’a yükseltmesi bunun örnekleri arasında. Gelen bir diğer örnek ise dün yeni tahminlerini açıklayan S&P Global Ratings’in raporu.
“Bilanço durgunluğu yaklaşırken Asya-Pasifik kayıpları 3 trilyon dolara yakın” başlıklı raporunda S&P, ekonomileri desteklemek için gereken olağanüstü tedbirlerin yüksek borç, daha zayıf bilançolar ve gelecekte harcama yapmak için daha az iştaha yol açmasıyla Covid-19’un Asya-Pasifik’te kalıcı izler bırakmasını beklediğini söyledi.
Yatırımlar özellikle özel sektörde durgun seyredecekken, devlete ait işletmeler daha fazla harcama yapsalar bile COVID öncesi eğilime kıyasla çoğu ekonomide kalıcı bir %2-%3’lük daralma öngördü.
“Asya-Pasifik ekonomisinin 2020’de %1,3 küçüleceğini, ancak 2021’de %6,9 büyüme göstereceğini öngörüyoruz, bu iki yıl boyunca 2,7 trilyon dolarlık kayıp çıktı anlamına geliyor” ifadelerine yer veren derecelendirme ajansı, Çin ekonomisinin 2020’de yüzde 1,2 büyüyeceğini 2021’de ise yüzde 7’yi aşacağını tahmin etti. Asya-Pasifik için önceki tahmini ise %0,9 daralma ve yüzde 6,7 büyümeydi.
Büyüme tahminlerinin aşağı yönlü en büyük revizyonunun tüketiciler daha fazla tasarruf yaparken yüzde 5’lik daralmanın beklendiği Japonya’da yapıldığı görüldü. İlk çeyrek GSYİH’si güncellendikten sonra bile resesyondan kurtulamayan Japonya için düşüş tahmini dikkat çekti.
IMF ise Haziran raporunda Japonya için daha da karamsar tahminde bulunarak yüzde 5,8’e işaret etmişti.
Öte yandan S&P Hindistan ekonomisi için de %5 daralma tahmini ile vahim durumda yorumunda bulundu. Pandemik eğriler düzleştikçe risklerin daha dengeli olsa da hala belirgin olduğunu belirten kurum, şu anda daha büyük görünen bir riski bilanço durgunluğu olarak açıkladı.
Bilanço durgunluğunu, ekonominin en az bir önemli sektörünün (hükümet, firmalar veya hane halkları) daha fazla tasarruf ederek, borcunu tamamen ödeyerek ve daha az harcayarak zayıf finansal pozisyonunu güçlendirmeye çalıştığı durum olarak ifade eden S&P, önceki bilanço durgunluğunun Asya-Pasifik GSYİH’sinde 1997’deki Asya mali krizinden yaklaşık %12 ve 2008’deki küresel finansal krizden %3 oranında kalıcı kayıplara neden olduğunu belirtti.
2023’ün ilk çeyreğine kadar, bundan üç yıl sonra daha zayıf yatırım ve düşük sermaye stoku nedeniyle Covid-19’un Asya-Pasifik ekonomilerini yüzde 2-yüzde 3 daha küçük bırakacağını öngördü.
Üç yıl sonraki gerçek (veya tahmin) GSYİH ile durgunluk öncesi eğilim arasındaki boşluk olarak ölçülen ekonomiler arasındaki kalıcı maliyetin, bazı ülkeler için çok daha yüksek olacağı söylendi.
“COVID-19’un kalıcı maliyetlerinin, özellikle kilitlenmelerin ciddiyeti nedeniyle Hindistan ve Filipinler’de en yüksek olmasını ve uluslararası seyahatlere yüksek düzeyde maruz kalması nedeniyle Tayland’da yüksek olmasını bekliyoruz. COVID-19 eğrilerini hızlı bir şekilde düzleştiren (Çin, Kore ve Tayvan) ve önemli ve iyi hedeflenmiş teşvik (Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve Singapur) başlatan ülkelerin ise %0,5 ila %3 arasında değişen oranda daha az kalıcı hasar almalarını bekliyoruz.”