
Yılın Nisan-Haziran döneminde yüzde 41’lik düşüşle resesyona giren Singapur ekonomisi için gelen yeni rapor, iyimserliğiyle dikkat çekti.
Bölgesel makroekonomik gözetim organizasyonu Asean+3 Macroeconomic Research Office (Amro) tarafından yayımlanan bir rapor, Singapur ekonomisinin koronavirüs pandemisi ortasında beklenenden daha derin bir düşüşün ardından gelecek yıl güçlü bir toparlanma için hazırlandığını bildirdi.
Bugünkü raporda Amro, Singapur GSYİH’sinin bu yıl yüzde 6 küçüldükten sonra 2021’de yüzde 7 büyüyeceğini öne sürdü.
Bu yıl için GSYİH büyüme tahmini, Amro’nun Mart ayında yayımlanan yüzde 0,8’lik önceki tahmininden düştü.
Amro’nun Baş Ekonomisti Dr Hoe Ee Khor, Singapur’un iyileşmesinin 2020’nin ikinci yarısında şekillenmeye başlayacağını, toparlanmanın diğer sektörlere göre daha iyi performans gösteren imalat ve finansal hizmetler sektörleri tarafından destekleneceğini söyledi.
Daha fazla göçmen işçi Covid-19 için test edildiğinden ve iş için temizlendiğinden inşaat sektörünün de bu yıl büyümeye ciddi şekilde katkıda bulunmaya başlayacağı ve 2021’de toparlanmayı daha da artıracağı belirtildi.
Amro Baş Ekonomisti, sanal basın açıklamasında Singapur’un ikinci yarıda ve 2021’de güçlü bir şekilde geri dönmesini beklediklerini dile getirdi.Ancak turizm ve konaklama gibi hizmet sektörlerinin, uluslararası seyahatlerde kısıtlamaları kaldırmaya izin verecek bir aşı bulunana kadar zarar görmeye devam edeceğini ekledi.
Amro gelecek için iyimser yorumlarda bulunurken Singapur Parasal Otoritesi tarafından yayımlanan Haziran anketi, son tahminlerden keskin bir dönüş yaparak 2020’de yüzde 5,8 daralmaya işaret etmişti.
Bu arada ülkedeki koronavirüs tablosuna baktığımızda karşımıza nispeten iyi bir tablo çıkıyor. Şimdiye kadar 54 bin 555 vakanın bildirildiği Singapur’da virüs yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısı 27 ile sınırlı kalmış. Günlük yeni vakalar Haziran’da hafif azalma kaydetse de son dönemde yeniden yükselişe geçmiş. Hatta 5 Ağustos’ta rapor edilen günlük yeni vaka 908 olmuş.
Türkiyenin durumu ilerde ne olacak bununla ilgili çalışma yok mu