
Moody’s Analytics ekonomisti Pazartesi günü, Singapur’un bu yılki büyüme oranının yıl için gerçekçi bir şekilde sadece yüzde 1.5 büyüyebileceğini söyledi.
Moody’s’in yan kuruluşunun baş Asya Pasifik ekonomisti Steve Cochrane, gayri safi yurtiçi hasıla büyümesinin şehir devleti için yüzde 1.5 ila yüzde 2 arasında olabileceğini ancak alt sınırın daha gerçekçi olduğunu belirtti. Öngörüsünün gerçekleşmesi durumunda bunun Singapur hükümetinin yüzde 1.5 ila 2.5 olan tam yıl GSYİH büyümesi tahmininin altında gerçekleşeceği aktarıldı.
Bu noktada Singapur’un genellikle küresel ekonominin sağlığı için önder olarak görüldüğü çünkü dış ticaretin, şehir devletinin GSYİH verisinin büyük bir bölümünü oluşturduğu bildirildi.2018 yılında Dünya Bankası Singapur’un ihracatının GSYİH verisinin yüzde 176.4’ünü oluşturduğunu tahmin etmişti. Dolayısıyla Singapur’daki ticaret zayıfsa, bu diğer ülkelerin taleplerindeki ve ekonomik büyümelerindeki düşüşü akla getirir. Öte yandan Cochrane, Singapur için GSYİH büyümesi konusundaki öngörüsünü “potansiyelin altında” olarak tanımladı ve uzun vadeli büyüme için ideal olarak yüzde 2.5 ila 3 oranına işaret etti.
Nitekim Hong Kong protestolarının henüz Singapur’a büyük bir para hareketine yol açmadığını söyleyen Gupta, Pazartesi günü verdiği demeçte; “Kendi öngörümüz, tam yıl GSYİH rakamının yüzde 0’dan ziyade yüzde 1’e yakın olması yönünde” dedi.
Diğer taraftan Cochrane, Singapur’un ilaç endüstrisinin ekonomi için fırsatlar yarattığını vurgulayarak bazı parlak noktalar olduğunu da öne sürdü. “İlaçlar, yoldaki bazı engellere rağmen oldukça iyi büyüyor. Bu katma değeri yüksek bir endüstri ve Singapur ekonomisinin ilerleyişi için iyi bir potansiyel yarattığını düşünüyorum.” ifadeleriyle düşüncesini açıkladı.
Ayrıca ilaç endüstrisindeki bir yükselişin teknik durgunluğu önlemesi için iyi bir şans olduğunu da anlatan Cochrane, Singapur’un ilaç endüstrisi için umut vaat eden bir bakış açısının oldukça iyi bir iç ekonomi ile birleştiğini dile getirdi. “Gayrimenkul piyasaları istikrarlı, konut piyasası istikrar kazanmış gibi görünüyor. İş gücü piyasası sabit kalmaya devam ederse ve iç talep de istikrarlıysa, teknik bir resesyondan kaçınabiliriz.” dedi.