
Bugün açıklanan verilere göre Singapur, ikinci çeyrekte ilk başta tahmin edilenden daha derin bir resesyon yaşadı. Temmuz ortasında açıklanan veriler ikinci çeyrekte önceki üç aylık dönemden yıllıklandırılmış olarak yüzde 41,2 daralma, yıllık bazda ise yüzde 12,6 daralmaya işaret etmişti.
Düşüş ilk çeyrekteki küçülmenin üzerine geldiği için Singapur ekonomisi resesyona girmişti. Ancak Ticaret ve Sanayi Bakanlığı’nın (MTI) bugünkü açıklamasına göre ekonomi 2Ç20’de yıllık bazda yüzde 13,2 daraldı. Bu, önceki yüzde 12,6’lık ilk tahminden daha sert ve kayıtlardaki en büyük düşüş olarak bildirildi.
Ticaret ve Sanayi Bakanlığı (MTI) ekonominin ikinci çeyrekte beklenenden daha sert daralması üzerine Singapur’un 2020 büyüme görünümünü %-7 ila %-4’ten %-7 ila %-5’e çekti.
2Ç20’deki yüzde 13,2’lük düşüş, Covid-19’un Singapur’da yayılmasını yavaşlatmak için 7 Nisan’dan 1 Haziran 2020’ye kadar uygulanan Devre Kesici (CB) önlemlerden ve pandeminin neden olduğu küresel bir ekonomik gerilemenin ortasında zayıf dış talepten kaynaklandı.
Çeyreğe göre mevsimsellikten arındırılmış bazda ekonomi ilk çeyrekteki yüzde 0,8 düşüşten daha keskin bir şekilde yüzde 13,1 küçüldü. Bu noktada akıllara ING’nin tahmini geldi ki bana Singapur’un düşen sanayi üretimine atıfla 2Ç20 düşüşünün daha sert olduğunu öngörmüştü.
Tahmininde tastamam haklı çıkan ING, Singapur ekonomisinin ikinci çeyrekte yüzde eksi 12,6’dan yüzde 13,2’ye gerilemesini beklediğini söylemişti.Given industrial production is closely correlated with manufacturing GDP growth, Singapore’s poor numbers suggest a downward revision is on the cards writes @prsakhttps://t.co/gz3HMtIngd
— ING Economics (@ING_Economics) July 24, 2020
Öte yandan MIT’ın açıklamasının detaylarına bakıldığında sektörler açısından, imalat sektörü bir önceki çeyrekteki yüzde 7,9’luk büyümenin tersine dönerek, bir önceki yıla göre yüzde 0,7 küçüldü. İmalat çıktısı, ulaşım mühendisliği, genel imalat ve kimyasallardaki çıktı düşüşleriyle geriledi.
Buna karşılık, biyomedikal üretim, elektronik ve hassasiyet mühendisliği kümelerindeki çıktı arttı. İnşaat sektörü, bir önceki çeyrekte yaşanan yüzde 1,2’lik daralmadan gerileyerek yıllık bazda yüzde 59,3 daraldı. Bunun nedeni, devre kesici döneminde neredeyse tüm inşaat faaliyetlerinin durması oldu.
Toptan ve perakende ticaret sektörü, hem toptan ticaret hem de perakende ticaret segmentlerinin daralması nedeniyle ilk çeyrekteki %5,6’lık düşüşün ardından, yıllık bazda %8,2 küçüldü.
Taşımacılık ve depolama sektörü, bir önceki çeyrekteki yüzde 7,7’lik düşüşten daha kötü bir şekilde yıllık bazda yüzde 39,2 küçüldü. Konaklama ve yemek hizmetleri sektörü, bir önceki çeyrekteki yüzde 23,8’lik düşüşten daha keskin bir şekilde yıllık bazda yüzde 41,4 küçüldü.
Bilgi ve iletişim sektörü, bir önceki çeyrekteki yüzde 2,6’lık büyümenin tersine, yıllık bazda yüzde 0,5’lik hafif bir daralma kaydetti.
Finans ve sigorta sektörü, önceki çeyrekteki yüzde 8,3’lük büyümeden yavaşlayarak, yıllık bazda yüzde 3,4 büyüdü. İş hizmetleri sektörü, bir önceki çeyrekte görülen yüzde 3,4’lük düşüşten daha kötü bir şekilde yıllık bazda yüzde 20,2 küçüldü. Diğer hizmet sektörleri, ilk çeyrekteki yüzde 3,7’lik daralmadan önceki yıla göre yüzde 17,8 daraldı.