
Yılın ikinci çeyreğinde rekor daralmayla resesyona giren Singapur ekonomisi, yüzde 13,2’lik düşüş kaydetmişti. Ve 2020’nin ilk yarısında Asya’daki en kötü ekonomik daralmalardan birini kaydeden Singapur, Ağustos başlarında pandemi darbesini hafifletmek için 8 milyar Singapur doları değerinde yeni bir paket açıklamıştı.
Alınan yeni haberlere göre ise ekonominin üçüncü çeyrekte bir yıl önceye kıyasla yüzde 7,6 küçüleceği tahmin edildi. Yapılan bir merkez bankası anketine göre yüzde 7,6’lık öngörülen küçülmeyle pandeminin en büyük ekonomik tehdit olmaya devam ettiği aktarıldı.
Gerçekleşmesi durumunda, bunun Güneydoğu Asya ekonomisinin yıldan yıla daralmasının art arda üçüncü çeyreği olacağı vurgulandı.
Ancak yine de ikinci çeyrekteki yüzde 13,2’lik düşüşe kıyasla bir gelişme olacağı gözden kaçmadı. Singapur İstatistik Departmanı verileri de söz konusu rakamı ülkenin kayıtlardaki en kötü üç aylık daralması olarak nitelendirmişti.
Üç ayda bir yapılan anket, geçtiğimiz ay ülke ekonomisini yakından izleyen 28 ekonomist ve analiste gönderilirken Singapur Para Otoritesi bunların 26’sından yanıt aldı. Üçüncü çeyrekte farklı sektörler için ankete katılanların tahminlerine göre konaklama ve yemek hizmetlerinin Temmuz-Eylül döneminde bir yıl öncesine göre %30 küçüleceği bildirildi.
Göçmen işçilere en çok bağımlı sektörlerden biri olan inşaatın yıldan yıla %25 küçülmesinin beklendiği görüldü.
Toptan ve perakende ticaretin yanı sıra imalatın da sırasıyla %6 ve %0,6 daralacağı; finans ve sigortacılığın ise parlak bir nokta gibi göründüğü belirtildi.
Ekonomistler sektörün üçüncü çeyrekte bir önceki yıla göre %4,7 oranında büyümesini beklediklerini söyledi. Singapur Para Otoritesi, katılımcıların 2020 boyunca ülke gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 6 düşmesini beklediklerini açıkladı ki bu hükümetin yüzde 5 ile yüzde 7 aralığındaki daralma öngörüsüyle uyumlu geldi.
MAS anketindeki ekonomistler, Singapur ekonomisinin toparlanmaya devam etmesini beklerken ekonominin gelecek yıl %5,5 büyüyebileceği öne sürüldü. Bununla birlikte katılımcıların yüzde 90’ı pandemideki potansiyel bir kötüleşmenin Singapur ekonomisi için beklentileri azaltan en büyük risk olduğunu belirtti.

Ayrıca ekonomistlerin ABD-Çin gerilimleri ve beklenenden daha yavaş küresel ekonomik iyileşme konusunda da endişelendikleri anlaşıldı. Diğer taraftan, koronavirüsün sınırlanması örneğin bir aşının başarılı bir şekilde küresel olarak dağıtılması, Singapur ekonomisinin beklenenden daha iyi performans göstermesine yol açacak en büyük faktör olarak gösterildi.