
Rusya’nın en değerli bankalarından olan VTB Bank’ın Başkanı Andrey Kostin, Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda verdiği demeçte; “kimse Amerikan yaptırımlarını sevmez ve onları Avrupalılar da sevmiyor” dedi.
VTB Bank Başkanı, Rusya’nın işletmeleri ve bireyleri üzerindeki ABD yaptırımlarının büyük ölçüde beğenilmediğini dile getirerek dikkat çekti. Sonuçta ABD ve AB, diğer batılı milletlerle birlikte Ukrayna’nın Kırım’ı ilhakı için 2014’te Rusya üzerinde yaptırım uygulamışlardı. Yaptırımlar, finans endüstrisi, işletmeler ve bireyler dahil olmak üzere belli başlı Rus sektörlerini etkilemişti.
Çoğunluğu Rusya hükümetine sahip olan VTB Bank, 2014 yılında ABD’nin Ukrayna’ya ilişkin yaptırım listesine alınmıştı.Andrey Kostin de bir hükümet görevlisi olarak kabul edildiği için 2018 yılında yaptırım uygulanan bireyler listesine dahil edilmişti. Geçen Mayıs ayında verdiği bir röportajda da kendisinin listeye eklenmesini haksız olarak nitelendirmişti. Öte yandan, Rusya ile iş yapan Avrupalı şirketler, özellikle de Nord Stream 2 doğal gaz botu hattının inşasında iş yapanlar, ABD tarafından ikincil yaptırımlarla tehdit edilmişti.
Kostin tehdidin olumsuz bir gelişme olduğunu ancak Ukrayna’yı çevreleyen ilişkilerin iyileşmesi halinde Avrupa ile uzlaşma için daha iyi şanslar olduğunu dile getirdi. “Avrupalı şirketlerin, İran ya da Rusya ile iş yaptıkları için karşı karşıya kaldıkları ikincil yaptırımları sevdiklerini sanmıyorum. Ve anladığım kadarıyla hala devam edecek olan doğal gaz boru hattı projesi üzerinde Rusya ve Avrupa ilişkilerinin geliştirilmesi için belli kısıtlamalar yaratıyor. Tabii, geleceği hala belli değil.” dedi.
Bu noktadaki görüşünü de şu sözlerle anlattı: “Son birkaç gündür Davos’ta yaptığım görüşmelerden, gelecek iki yıl boyunca ABD’nin Çin ya da Rusya’yla ilgili yönetimi konusunda herhangi büyük bir değişiklik beklemememiz gerektiği sonucuna vardım. Dolayısıyla önümüzdeki birkaç yıl içinde bu eğilimi çok fazla değiştirecek konumda olmayacağımızı düşünüyorum.”
Ayriyeten Kostin, Rusya için ittifaklar kurmanın daha da zorlaşacağını söyleyerek; “sorun şu ki Rusya’nın bazı şeylerde hemfikir olduğu bir meslektaş bulması giderek zor hale geliyor” ifadeleriyle dikkat çekti. Küresel ekonomik büyümenin kırılgan küresel ilişkiler sonucu risk altında olabileceğini de sözlerine ekledi.