
Petrol piyasasındaki hareketlilikle gündeme gelen Rusya’da, bugün faiz kararı açıklaması bekleniyor. Bir önceki toplantıda faiz oranında değişikliği gitmeyerek %6’da sabit tutan Rusya Merkez Bankası’nın 24 Nisan tarihli toplantıda %5,5 seviyesine çekmesi bekleniyor.
62.773 koronavirüs vakasının ve 555 can kaybının görüldüğü ülke bir yandan salgın hastalıkla mücadele ederken diğer taraftan petrol piyasasındaki çöküşün verdiği zararları telafi etmek için aksiyon alıyor.
Temel amacı fiyat istikrarını sağlamak olan Rusya Merkez Bankası, mevcut durumda politika faizini %6,00 oranında tutuyor.
10 Şubat‘tan bu yana bu seviyede olan faiz oranının petrol piyasasındaki gelişmeler ve Covid-19 pandemisinin yarattığı etkilerle %5,5 seviyesine çekilmesi tahmin ediliyor. Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, geçtiğimiz günlerde yaptığı konuşmada, salgın hastalığın küresel ekonomiye çok zor bir yıl yaşattığını ve Uluslararası Para Fonu (IMF) tahminlerine göre %3 oranında daralmasının beklendiğini hatırlattı.
Faiz indirim sinyali veren Nabiullina, “Ancak bu yükselişin geçici olduğunu düşünüyoruz. Gelecek hafta yapılacak toplantıda faiz indirimini ana senaryo olarak değerlendireceğiz. Faiz artırımına yönelik bir karar ise olası değil.” şeklinde konuştu.
Banka 2019 yılının Şubat ayında faiz oranını %7,75’te bıraktıktan sonra Mart’ta ve Nisan’da herhangi bir değişikliğe gitmedi. Ardından Haziran ayında %7,5, Temmuz’da %7,25, Ekim’de %6,5, Aralık ayında %6,25 olmak üzere kademeli olarak düşürdü. 2020’nin ilk toplantısında %6 seviyesine inen faiz oranına son iki toplantıda dokunmadı.
Merkez Bankası’nın ana hedefi enflasyon %2’nin üzerine çıktıktan sonra, bu oranı düşürmek için harekete geçmek. Bu nedenle faiz oranları belirlenirken temel alınan asıl faktör enflasyon rakamları. Faiz oranlarının beklenenden yüksek olması Rus rublesi için pozitif, düşük olması ise negatif etki olarak değerlendiriliyor.
Rus Merkez Bankası, para birimini desteklemek için rekor düzeyde döviz satışı gerçekleşti.Koronavirüs salgınının küresel talebi düşürmesinin yanında Rusya ve Suudi Arabistan arasında başlayan fiyat savaşı da petrol piyasasında tarihi çöküşlerin yaşanmasına sebep oldu. Pazartesi günü Mayıs vadeli WTI petrolü dramatik bir şekilde eksi seviye indi. Varil fiyatı ise 6,5 dolara geriledikten sonra hafif toparlandı.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov her ne kadar piyasadaki çöküşü kabul etmese de, düşen fiyatlar ruble üzerinde baskı yaratıyor. Rusya Merkez Bankası rubleyi desteklemek için 16,8 milyar ruble yani 222 milyon dolar döviz satışı gerçekleştirdi.
Bu arada petrol fiyatlarının haftanın son işlem gününde kısmen toparlandığını görmekteyiz. TSİ 10:47’de ham petrolün varili %0,97 artıda 16,62 dolardan, Brent petrolün ise %0,80 artıda 21,50 dolardan işlem görüyor.