
Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, ABD ile Çin arasındaki ticari anlaşmazlık ne kadar uzun sürerse, bunun küresel ekonomi için yapısal bir soruna dönüşme şansının o kadar büyük olduğunu söyledi.
Washington’da düzenlenen IMF Yıllık Toplantısı’nda konuşan Nabiullina, ticaret savaşının “yapıcı ve hızlı” olarak çözülebilmesi durumunda piyasalar yavaşlamayı döngüsel olarak ele alabileceğini ancak herhangi bir yükselişin küresel ekonomi için daha uzun vadeli bir risk oluşturduğunu dile getirdi.
“Bu durumda, para politikası küresel ekonomideki yapısal zayıflıkları ele almak için çok az şey yapabilir” diyerek agresif para politikasının son evrelerinin, finansal risk istikrarı sorunlarını kötüleştirebileceğini anlattı.Çarşamba günü Dünya Bankası, 2019 yılı için Rus ekonomik büyüme tahminini, bu yıl dördüncü bir revizyonla yüzde 1.2’den yüzde 1’e düşürmüştü. Rusya Merkez Bankası da GSYİH büyüme görünümünü geçen ay yüzde 0.8 ila yüzde 1.3 aralığına düşürmüş ve Nabiullina, küresel faktörler Rusya ekonomisine ağırlık verirken iç tablonun daha olumlu görünmeye başladığını söylemişti.
Nabiullina ana ticaret ortakları Çin ve AB’deki büyümenin yavaşladığını, bu nedenle Rusya ihracatının da yavaşladığını vurguladı. Ayrıca bunun yılın ilk yarısında Rusya ekonomisinin yavaşlamasına neden olan dış ana etkenlerden biri olduğunu öne sürdü.
Nabiullina, Rus hükümetinin ülkenin genel KDV oranını ulusal projeleri finanse etmek için mali alan oluşturma amacıyla yıl başında yüzde 18’den yüzde 20’ye çıkarmasına ilişkin olarak da kamu harcama projelerinde beklenmeyen gecikmelerin hükümetin maliye politikası planlarını sınırladığını dile getirdi.“Enflasyon yanlısı faktörlere bir cevap olarak para politikamızı sıkılaştırdık, enflasyon beklentilerinin karşılanmadığı yerlerde ikincil etkilerden kaçınmak için KDV artışı gibi” dedi.
Eylül ayında merkez bankası kilit faiz oranını 25 baz puan indirerek yıllık %7’ye düşürmüştü ancak 25 Ekim’de yapılacak bir sonraki politika toplantısında daha da azalabileceğine işaret etmişti.
Nabiullina da Rusya’nın GSYİH büyümesinin 2020’de yüzde 1.5-2’ye dönmesi gerektiğini belirterek; “Bütçe politikasının daha teşvik edici bir duruş sergileyeceğini ve para politikamızın normalleşmesinin büyüme üzerinde ek olumlu etkilerinin olacağını düşünüyoruz” dedi.