
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi Gelişmeleri raporunu yayımladı. Bugünkü rapora göre Türkiye’nin resmi rezerv varlıkları Kasım 2021’de bir önceki aya göre yüzde 1,3 artarak 125,6 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşti.
Ekim 2021 döneminde bir önceki aya göre yüzde 2,2 artarak 123,9 milyar dolara yükselmişti. Söz konusu dönemde döviz cinsi varlıkları yüzde 2 artışla 76,4 milyar dolar olmuştu.
Kasım’da alt kalemler itibarıyla, döviz varlıkları bir önceki aya göre yüzde 2,8 artarak 78,5 milyar ABD doları oldu.
Altın cinsinden rezerv varlıklarında ise yüzde 1 azalma kaydedilerek 39,3 milyar ABD dolarına geriledi.
Vadesine 1 yıl veya daha az kalmış Merkezi Yönetim ve Merkez Bankası’nın önceden belirlenmiş döviz çıkışları aylık bazda yüzde 17,6 artarak 30,1 milyar ABD doları oldu. Bunun yaklaşık 24,5 milyar ABD doları anapara, 5,6 milyar ABD doları faizden oluştu.
Merkez Bankası’nın yurt içi ve yurt dışı yerleşik bankalarla yapmış olduğu finansal türev işlemlerinden kaynaklanan net döviz ve altın yükümlülükleri yaklaşık 60,6 milyar ABD dolarında gerçekleşti. Söz konusu tutarın 27,3 milyar ABD doları bir ay vadelilerden oluştu.
Şarta bağlı döviz çıkışları, 1 yıl içinde ödenecek Hazine garantili dış borçlar ile diğer yükümlülüklerden oluşurken bu yükümlülükler yüzde 5,4 artışla 56,1 milyar ABD dolarına ulaştı.