
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), iktisadi yönelim istatistikleri ve reel kesim güven endeksini açıkladı. Buna göre 1799 işyerinin faaliyetlerinin yanıtlarından alınarak hesaplanan reel kesim güven endeksi (RKGE) Şubat’ta bir önceki aya kıyasla 2,8 puanlık artış göstererek 106,9’a ulaştı.
Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) ise bir önceki aya göre 0,3 puan artarak 106,7’ye yükseldi.
Bir önceki aya kıyasla 2,8 puan artan reel kesim güven endeksini genel gidişat ve mevcut mamul mal stokuna dair beklentiler düşüş yönünde etkiledi.Endeksi oluşturan alt kalemler incelendiğinde gelecek üç aya dair ihracat sipariş miktarı, üretim hacmi, mevcut toplam sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, toplam istihdam ve son üç aydaki toplam sipariş miktarı gibi veriler artış yönünde etkiledi. Son üç aya dair gelişmelere bakıldığında üretim hacminde artış bildirenlerin lehine olan seyir zayıfladı.
İç piyasa sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyrin aynı şekilde gücünü koruduğu, ihracat sipariş miktarında düşüş bildirenler bildirenlerin arttığı gözlendi. Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğunu düşünenlerin sayısı bu anket döneminde azaldı. Öte yandan mevcut mamul mal stoklarının seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmelerin güçlendiği gözlendi.
Açıklanan verilere göre önümüzdeki üç ay için üretim hacmi ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa sipariş miktarında artış bildirenlerin güçlendiği görüldü. Gelecek 12 aydaki sabit sermaye yatırım harcaması ile gelecek üç aydaki istihdama ilişkin artış yönlü beklentiler güçlendi.
Gelecek 12 aylık dönemde dönem sonu itibarıyla yıllık üretici fiyat endeksi beklentisi 0,2 puan azalarak %13,1 oldu. Anket katılımcılarının genel gidişat konusundaki düşüncelerine baktığımızda içinde bulunduğu sanayi dalı için iyimser olanların oranı %14,5, kötümserlerin %11,1 ve beklentisi değişmeyenlerin oranı ise %74,4 oldu.