
AK Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı; yatırım, emeklilik ve özel portföy yönetimi olmak üzere üç ana alandan oluşan portföy yönetim sektörünün toplam büyüklüğünün 303 milyar TL’ye ulaştığını açıkladı. Bunun oldukça ciddi bir rakam olduğunu söyleyen Ersarı, hala yeterli düzeyde olmadığını söyledi.
Özellikle gelişmiş ülkeler ile karşılaştırıldığında düşük bir rakam olduğunu ifade etti. 2019’un sektör açısından oldukça verimli olduğunu belirterek, ekonomik büyümenin lokomotiflerinden birinin yatırım fonları olduğunu sözlerine ekledi.
TEB Faktoring Genel Müdürü Çağatay Baydar, Alternatif Finansman Kaynakları ve Reel Sektör başlıklı oturumda konuştu.Çağatay Baydar Çin’de ortaya çıkan virüsü salgınının Türkiye’nin ihracatına özellikle otomotiv, tekstil, kimya ve yan sanayi gibi sektörlerde olumlu katkı sağlayacağını söyledi. CEO Club toplantıları çerçevesinde gerçekleştirilen CEO Club Banka Dışı Finans Zirvesi’nde sektör temsilcileri ile bir araya gelen Baydar, Asya’da alım talepleri durduğu için Türkiye’ye fazladan talep geleceğini belirtti.
Türkiye’nin dünyada en çok faktoring kullanan ülkelerden biri olduğunu açıkladı. Diğer ülkelerin ise Çin ve Tayvan olduğunu belirtti. Kalkınma Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop ise 2018 yılında kalkınma bankacılığının yanında yatırım bankacılığına da yeni değişiklikler getirildiğini söyledi.
Yatırım bankacılığı tarafında ekiplerini kurduklarını, kalkınma kuruluşlarına sermaye finansmanı ilave ettiklerini söyledi. Kalkınma kuruluşlarından orta ve uzun vadeli elde ettikleri krediyi reel sektöre aktardıklarını ve buna devam edeceklerini dile getirdi.
Türkiye Kalkınma Fonu hakkında da konuşan Öztop, “Startup’ları desteklemek amacıyla Türkiye Kalkınma Fonu çatısı altında teknoloji inovasyon fonumuz var. Teknoloji İnovasyon Fonu ile özellikle mevcut fonlara ortaklık yaparak yatırımları finanse edeceğiz.” şeklinde konuştu.