
ABD’nin yaptırımları ve bir yandan da ekonomik krizle mücadele eden İran, hükümet tarafından 15 Kasım’da alınan benzine zam kararı ile hareketli günler geçirmişti. Ülkede %300 zamlandırılan benzin fiyatları, bölge halkının sert tepkileriyle karşılamış ve ardından protesto edilmişti.
İran halkının protestolarından farklı kentlerde bulunan çok sayıda banka şubesi, kamu binaları, benzin istasyonları, iş yerleri ve evler hasar görürken marketler yağmalanmıştı. Hasar yalnızca maddi olmakla kalmayıp, bölgedeki vatandaşlar da ciddi zarara uğradı. Olayın üzerinden biraz zaman geçmişken ABD’nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook, konuyla ilgili basın açıklaması yaptı.
Hook’un ifadeleri, İran’da vatandaşların zamlanan benzin fiyatlarına yönelik verdiği tepki neticesindeki protestoların 1000’in üzerinde insanın ölümüne yol açmış olabileceğini söyledi.Bu söylemleriyle ABD’nin İran’da hayatını kaybeden vatandaşlara yönelik tahminlerinin haberlerde bildirilen rakamların çok daha üzerinde olduğunu iddia eden Hook, Tahran’ı verdiği bilgiler gerçekleri yansıtmadığı gerekçesi ile suçladı.
Benzin Fiyatlarındaki Değişimleri Güncel Olarak Takip Etmek için Tıklayın!
“İran rejimi binden fazla kişiyi öldürmüş olabilir” şeklinde konuşan Hook, hayatını kaybedenler arasında çocukların da olabileceğini belirtti. Protestolarda ölümlerin yanı sıra çok sayıda insanın yaralandığı ve en az 7000 kişinin göz altına alındığı bilgisini verdi.
Aynı konu hakkında yorum yapan BM İnsan Hakları Temsilcisi Michelle Bachelet’in konuşmaları İran’daki protestolarda en az 208 insanın hayatını kaybettiğine işaret etti.Bachelet, bu ifadelerine kanıt niteliği taşıması amacıyla, İran’ın güvenlik güçlerinin silahlı eylemcilere arkadan ateş ettiğini gösteren fotoğraf ve video kayıtlarının elinde olduğu bilgisini verdi. Ülkede benzin fiyatlarının bir gün içinde 3 kat zamlanmasıyla yaşanan karışıklıklarda Tahran yönetimi, ülkede “güvenlik sağlanana kadar” internet erişim yasağı getirmişti.
Tahran Büyük Çarşı’daki esnaf hükümetten istikrar talebinde bulunurken, tepki olarak kepenklerini indirme kararı almışlardı. Tahran ve Tebriz’deki üniversite öğrencileri ise ülkedeki hayat pahalılığından dolayı protestoya başlamıştı.