
ABD ile Çin arasında süren ticaret müzakereleri, karşılıklı misilleme adımlarının atılması ile yeniden alevlendi. Çin, dün yaptığı açıklamada 1 Haziran itibarıyla 60 milyar dolarlık ABD ürününde vergileri artıracağını duyururken, ABD’nin de 300 milyar dolarlık Çin malına yeni gümrük vergileri koymaya hazırlandığı aktarıldı.
Bu gelişmelerin arasında kalan petrol fiyatları, yatırımcıların arzı etkileyebilecek gelişmeleri değerlendirmeye başlamasıyla yükselişe geçti.
New York’ta işlem gören petrol vadeli kontratları, dünkü düşüşün ardından %0,4 oranında yükseldi.Petrol fiyatları yatırımcıların Ortadoğu’daki gerginliğin ve ticaret anlaşmazlığının arzı etkileme riskini değerlendirmesiyle birlikte kayıplarının bir kısmını geri aldı. Çin’in 60 milyar dolarlık ABD ithalatına ek gümrük vergisi açıklamasıyla, ABD de %25 oranında vergi uygulayacağı yeni 300 milyar dolarlık ürün listesini paylaştı.
Diğer taraftan Ortadoğu’daki gelişmeler de petrol piyasasını etkileyen bir başka faktör oldu. Suudi Arabistan hafta sonu Birleşik Arap Emirlikleri kıyısındaki iki petrol tankerine sabotaj düzenlendiğini açıkladı. Bunun ardından Arap Emirlikleri’nde başka bir petrol tankeri daha zarar gördü. Bölgede tansiyonun artması fiyatlar üzerindeki volatiliteyi artırdı.
Haziran vadeli WTI petrolü kontratları Singapur saatiyle 12:22’de 19 sent yükselerek varil başına 61,23 dolara çıktı.Yatırımcıların söz konusu gelişmelerin arz-talep üzerindeki etkilerini değerlendirmesiyle toparlanan ham petrol TSİ 11:07’de varil başına 61,07 dolardan işlem görüyor. Brent petrolün varili ise aynı dakikalarda 70,46 dolarda seyrediyor.
Ham Petrol Fiyatlarını Öğrenmek için Buraya Tıklayın
Samsung Futures Inc. Emtia Analisti Kim Kwangrae, yatırımcıların Körfez ülkelerinde yaşanan risklerle, ABD-Çin ticaret anlaşmazlığına odaklandığını söyledi. Bu konuların çözüme kavuşmadığı sürece, fiyatların dalgalanmaya devam edeceğini aktardı. Singapur’da Oversea-Chinese Banking Corp. Ekonomisti Howie Lee ise ticaret savaşının küresel ekonomi büyümesine çok fazla zarar vereceğini ve buna izin verilmemesi gerektiğini söyledi.
Petrol fiyatlarındaki sıkışıklığın, arzdaki daralmaya bağlı olduğunu ekledi. Uzmanlar, İran, Venezuela ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) kararlarına rağmen karşılıklı hamlelerle gerginliğin iyice tırmandığı ABD-Çin ilişkilerinin petrole olan talebi olumsuz etkilediğini yorumluyor.