
Çin’in yerel medyası Amerikan zorbalığına karşı halkı ayakta durmaya yönlendiren mesajlar gönderiyor olsa da Çin hükümetiyle bağlantılı uzmanlar, denizaşırı bir izleyici kitlesine ABD’nin müzakere etmeye ihtiyacı olduğunu vurguluyor.
Dünyanın en büyük iki ekonomisi bir yıldan fazla süredir ticaret anlaşmazlığında kilitlenmişken ve son dönemde bir anlaşma beklenirken her iki ülke de vergi artırma hamleleri yaparak müzakereleri durdururken, gelen yorumlar dikkat çekti. Sonuçta şimdiye dek iki taraftan da müzakerelerin devam edeceğine dair bir açıklama gelmedi ve piyasalar geçen yıl hisseleri alt üst eden savaşın geleceğine ilişkin bir işaret bekliyor.
Mevcut durum süresinde Çin’in devlet gazeteleri ve televizyon kanalları giderek daha fazla Amerikan karşıtı bir tonla konuşmaya başladı.Daha dün South China Morning Post, Çin’in ABD ile ticaret savaşının bir sonucu olarak daha sert eylemler araştırmaya başladığını aktardı. Yine de ülkenin uzman sınıfı ABD’nin Pekin’le iş birliği yapmaktan kazanması gereken şeyleri vurgulamayı sürdürüyor. Çin Ticaret Bakanlığı’nın eski Bakan Yardımcısı Wei Jianguo da Çarşamba günü CNBC’ye verdiği demeçte; “Önümüzdeki 20 ila 30 yıl içerisinde ABD bu fırsatı kaçırmamalı ve Çin pazarını kaybetmemelidir” dedi.
Wei Jianguo; “Amerikalıların bu fırsatı yakalamaları gerektiğine inanıyorum, bu büyük ekonomik sistem Amerika’ya istihdam, ürün, ürün ihracatı, gelir dahil olmak üzere daha fazla maddi fayda sağlayacak, şahsen müzakere olduğu sürece, sonuçların da olacağını düşünüyorum” dedi. Aynı gün hükümetin ana bilgi ofisi tarafından düzenlenen küçük bir basın toplantısında yabancı muhabirlere konuşan iki konuşmacı da Wei’nin bazı düşüncelerini paylaştı.
Nihayetinde ABD işletmelerinin uzun vadede geliştirdiği imajlarının ve etkilerinin zarar göreceğini dile getirdi. Çin Uluslararası Ekonomik Değişimler Merkezi’nin baş araştırmacısı olan diğer konuşmacı Zhang Yansheng de Pekin’in ABD’yle müzakerelere devam etmek istediğinin üzerini çizerek müzakereler ve savaşlar boyunca yıllarca sürecek bir sürecin dahi olabileceğini kaydetti. Tavrın, son iki haftadır Çin’in ABD baskısına karşı koyma gücünü öven medya raporlarının aksine yapıcı olması dikkat çekti.
Çarşamba akşamı televizyonun en çok izlendiği saatlerde de Çin lideri Xi Jinping’in Jiangxi ziyareti gösterilmişti ki Jinping burada; “Kızıl Ordu’nun yolculuğuna başladığı zamanı hatırlamak için Uzun Yürüyüş’ün başlangıç noktasındayız. Yeni bir Uzun Yürüyüş’e girişiyoruz ve her şeye yeniden başlamalıyız” ifadeleriyle konuşmuştu.
Çarşamba günkü basın toplantısında Li ise Çin’in Amerikan taleplerini karşılayamayacağı bir konumda olduğunu söyledi. “Aslında ABD-Çin ekonomik ticaret ilişkisinde karşılıklı olarak iş birliği yapabileceğimize ve birbirimize güvenebileceğimize inandık ama şimdi bunu yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor” dedi. Wei ayrıca Çin’in reformu ve açılışıyla, bu yıl en yoğun hükümet politikaları yayınlamalarını göreceklerini söyleyerek şöyle devam etti:
“Çünkü hızlanmamız gerektiğini fark ettik.” Analistler Pekin’in ihracat piyasası olarak hala ABD’ye bağlı olduğu konusunda hemfikirken, bu arada Çin, ekonomisini üretimden ziyade tüketime dayalı bir sisteme dönüştürmeye çalışıyor. Geopolitical Futures uzmanı Jacob Shapiro; “Çin’in ABD’ye, ABD’nin Çin’e olduğundan daha fazla ihtiyacı var” dese de ihtiyaç kelimesini kullanmanın garip olduğunu çünkü açıkça ABD’nin Çin pazarına erişim istediğini savundu.