
Covid-19 salgını, bilindiği üzere en büyük zararı Amerika Birleşik Devletleri’ne verdi. Dünyadaki toplam vakaların üçte biri ABD’de kaydedilirken, Avrupa ülkeleri de büyük zarar gördü. Öyle ki başta İspanya, İtalya ve Fransa acı bilançolara sahne oldu.
Worldometers tarafından oluşturulan son verilere göre, Fransa’da koronavirüs vaka sayısı 165 bine dayandı. Ülkede hayatını kaybedenlerin sayısı ise 48 bini aştı. Aşağıda, ülkedeki aktif vaka durumuna ve iyileşen hasta sayısı ile yeni vaka oranlarının karşılaştırıldığı grafikleri inceleyebilirsiniz;

Ekonomik hasar boyutu da tıpkı diğer ülkelerde olduğu gibi yıkıcı boyutta oldu. Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, ülkede 1945 yılından bu yana dek görülmemiş bir daralma beklediğini günler öncesinde bildirmişti. Salgın henüz tam etkisini göstermeden yapılan bu öngörüler, ciddi bir ekonomik durgunluğun habercisiydi.
Maire, daha önce yaptığı bir tahminde Fransa ekonomisi için %8 daralma öngörmüş ve salgın darbelerinin ülkede derin yaralar açacağından söz etmişti. Fransız hükümeti tarafından uygulanan türlü teşvik paketleri durumu düzeltmeye yetersiz kalmış olacak ki, ülkeden daralma haberi bugün geldi.
Pandemi Önlemleri Fransa Ekonomisini İlk Çeyrekte %5,8 Daralttı
1949 yılından bu yana en büyük gerilemesini kaydeden Fransız ekonomisi, 2020 yılının ilk çeyreğinde pandemiyle savruldu. Bu durum Avrupa için ciddi risk oluşturan gelişmelerden yalnızca biriydi. Nitekim dün açıklanan Avrupa ekonomik güven endeksi de 2008’deki finansal krize yakın ölçüde gerilemişti.
Fransa’da bir süredir uygulanan salgın önlemleri iş faaliyetlerini durdurmuştu. Getirilen kısıtlamaların yılın ilk çeyreğindeki büyüme rakamlarını etkilediği son açıklanan verilerle birlikte açık bir şekilde görüldü.
2013 yılından bu yana sürekli büyüyen Euro Bölgesi ekonomisinin de bundan sonraki verilerinin daralmaya işaret edeceği tahmin ediliyor. Öyle ki açıklanan son verilerden biri olan işsizlik rakamları, Mart’ta %7,4’e yükseldi. AB’de ise Şubat’ta %6,5 olan işsizlik, Mart’ta %6,6 oldu.
19 üyeyi bünyesinde taşıyan Euro Bölgesi, Şubat ayında açıkladığı mevsimsellikten arındırılmış %7,3’lük rakamı Mart’ta %7,4’e yükseldi. Bu durum bölge istihdamının salgından büyük hasarlar aldığını gösterdi.