
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Hindistan ve diğer Asya ülkelerinde beklenenden daha zayıf toparlanmaya atıfta bulunarak bu yıl petrol talebi için büyüme tahminini düşürdü. Ayrıca gelecek yılın ilk yarısı için “yüksek ve aşağı yönlü” risklerin kalmaya devam ettiğini söyledi.
Bugün yayımladığı aylık raporunda OPEC, küresel petrol talebi görünümünü 2020’de günlük ortalama 90,2 milyon varile aşağı yönlü revize etti. Bu, önceki ayın tahmininden günlük 400.000 varil düşüş anlamına geldi ve yıllık bazda 9.5 milyon varillik bir daralmayı yansıttı.
Petrol fiyatları OPEC’in üretim artışı ve talep çöküşüyle baskı altındayken rapor öncesinde hafif toparlanan petrol, raporun ardından düşüşe geçti.
Rapor, enerji piyasası katılımcılarının, koronavirüs pandemisinin ardından ekonomik iyileşme ve düşen yakıt talebinden giderek daha fazla endişe duymaları ortasında geldi.
OPEC, bugünkü açıklamasında OECD ülkelerindeki petrol talebinin, ikinci çeyrekte tüm alt bölgelerde beklenenden daha az düşüş nedeniyle yaklaşık 100.000 varil artışla revize edildiğini söyledi.
Ancak Asya’daki, özellikle Hindistan’daki zayıf petrol talebi performansı nedeniyle, OECD dışı bölgede petrol talebi günlük 500.000 varil aşağı yönlü revize edildi. OPEC, ileriye bakıldığında, Asya’daki petrol talebi üzerindeki olumsuz etkinin 2021’in ilk altı ayında da devam etmesinin beklendiğini ekledi.
“Ek olarak, özellikle Covid-19 enfeksiyon vakaları ve potansiyel aşıların geliştirilmesiyle ilgili olarak riskler yüksek ve olumsuz yönde sürüyor. Dahası, Hindistan dahil diğer Asya ülkelerinde ekonomik faaliyetlerdeki toparlanma hızı ve petrol talebi büyüme potansiyeli belirsizliğini koruyor” ifadeleri kullanıldı.
Kaldı ki bugün gelen OECD raporunda da bölge GSYİH’sinin bir bütün olarak ikinci çeyrekte yüzde 6,9 daraldığı, en kötü performansın ise yüzde 25,2 ile Hindistan tarafından sergilendiği açıklandı.
Diğer taraftan grubun 60. yıldönümünü kutlayan OPEC Genel Sekreteri Mohammad Barkindo, koronavirüs salgınının modern zamanların en büyük küresel sorunlarından biri olduğunu söyledi.“Looking ahead, #OPEC stands ready to meet the many challenges we shall face as we enter the next 60 years of our history. We remain focused on a balanced and stable oil market, in the interests of both producers and consumers”, said #HEBarkindo.
— OPEC (@OPECSecretariat) September 14, 2020
“Sebep olduğu korkunç insani acıların ötesinde, en kötü küresel ekonomik durgunluklardan ve OPEC tarihindeki en kötü petrol piyasası gerilemelerinden birini tetikledi” diyen Barkindo, şu ifadeleri kullandı:
“İleriye baktığımızda OPEC, tarihimizin gelecek 60 yılına girerken karşılaşacağımız birçok zorluğun üstesinden gelmeye hazır. Hem üreticilerin hem de tüketicilerin menfaatine dengeli ve istikrarlı bir petrol piyasasına odaklanmaya devam ediyoruz.”