Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

OECD’ye Göre 2. Salgın Dalgası Olursa Türkiye Ekonomisi %8,1 Daralacak

Haziran ayı küresel ekonomik görünüm raporunu yayımlayan OECD, Türkiye ekonomisinin en iyi ihtimalle bu yıl %4,8 daralacağını öngörüyor.
OECD’ye Göre 2. Salgın Dalgası Olursa Türkiye Ekonomisi %8,1 Daralacak
Son Güncelleme: 
Yorum

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınında enfekte kişi sayısı 7 milyonu geçerken, alınan önlemler ekonomileri olumsuz etkilemeye devam ediyor. OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) “Dünya ekonomisi bir ip üzerinde” vurgusuyla yayımladığı Haziran ayı raporunda, küresel ekonomiye dair beklentilerini paylaştı.

Mart ayında yayımladığı raporda dünya ekonomisi için büyüme tahmini %2,4’e düşüren OECD, Haziran sayısında daha karamsar bir tablo çizdi. Örgüt pandemi etkisiyle küresel ekonomide %7,6 daralma bekliyor. Türkiye ekonomisi için beklentilerini ise iki farklı senaryo ile ele aldı.

Eğer ikinci virüs dalgası gelmezse, Türkiye gayrisafi yurt içi hasılası bu yıl %4,8 küçülecek.
OECD Türkiye Ekonomisi Tahmini
Kaynak: OECD

Sağlık Bakanlığı’nın günlük açıkladığı rapora göre Türkiye‘de koronavirüs salgını kontrol altına alınmış durumda. 9 Haziran‘da sadece 18 kişinin hayatını kaybettiği rapor edildi. Toplamda 4 bin 729 kişinin hayatını kaybettiği ülkemizde 11 Mayıs’tan itibaren kısmi olarak kaldırılmaya başlanan karantina kuralları, Haziran ayının girmesiyle neredeyse tamamen sona erdi.

Son olarak dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısı sonrasında yaptığı ulusa sesleniş konuşmada yeni alınan kararları duyurdu. Buna göre 15 Haziran itibarıyla nikah salonları, 1 Temmuz itibarıyla düğün salonları açılabilecek. 18 yaş altı sokağa çıkma yasağının kaldırıldığı, 65 yaş üstünün ise saat 10:00 – 20:00 arasında dışarı çıkabileceği bildirildi.

Şu anki tabloya baktığımızda ülkemizde durumun umut verici olduğunu görmekteyiz. OECD Haziran ayı değerlendirmesinde Türkiye için iki farklı senaryo ele aldı. Eğer pandeminin durumu şu anki gibi kalır ve ikinci dalga oluşmazsa Türkiye ekonomisi 2020 yılını %4,8 daralmayla kapatabilir.

Ancak ikinci enfeksiyon dalgası durumunda bu oran neredeyse iki katına çıkarak %8,1 olarak bekleniyor. Kurumun 2021 yılı için tahminlerine baktığımızda yine ikinci dalga olmazsa %4,3 büyüme, olursa %2, büyüme bekleniyor.

Covid-19 salgınının dünyanın tamamında ekonomik aktiviteleri bozduğu ve işlere zarar verdiği belirtildi.
Dünyada Finansal Aktiviteler Bozuldu
Kaynak: OECD

Mart ayının başından bu yana yaşanan salgının bir anda küresel boyuta ulaştığı söylenen raporda, herkesin sağlık sisteminin çökmemesi için çok hızlı kararlar aldığı belirtildi. Hükümetlerin virüsün yayılma hızını kontrol altına almak ve ekonomide yarattığı hasarı telafi etmek için çok ciddi tedbirler aldığı ve destek paketleri sunduğu hatırlatıldı.

Finansal aktivitelerin bozulduğu, piyasalardaki volatilitenin arttığı ve yatırımcı endişesinin yükseldiği söylendi. Merkez bankalarının gerek hanehalkı gerekse işletmeleri korumak için hayata geçirdiği teşviklerin, zaten şoka giren ekonomiye bir başka darbe vurduğu ifade edildi.

Sınırların kapatılması ve ticaretin durma noktasına gelmesiyle OECD ülkelerinde ekonomik faaliyetlerin %20-30 arasında düştüğü açıklandı.

Şu an küresel ekonominin olağanüstü bir belirsizlikle karşı karşıya olduğu söylenen raporda, “Biri virüsün çekilmeye devam ettiği ve kontrol altında kaldığı, diğeri ise 2020’de ikinci bir hızlı bulaşma dalgasının patladığı” olmak üzere iki olasılık üzerine tahminler yapıldığı kaydedildi.

Yeniden toparlanma için hayata geçirilen teşviklerin, ülkelerin kamu borç yükünü artıracağına dikkat çekiliyor.
Kamu Borcu Artıyor
Kaynak: OECD

Bu dönemde birçok ülkede işsizliğin ciddi oranda arttığı söylenirken, dünya ekonomisinin büyük buhrandan bu yana en keskin daralmaya tanıklık ettiğinin altı çizildi. Şu an tüm dünyada salgının nereye doğru gittiğine dair bir belirsizlik olduğu, bunun da ekonomileri daha zor bir çıkmaza sürüklediği açıklandı.

Şu an atılan her adımın önümüzdeki 10 yılı etkileyeceği ve sosyal beklentileri şekillendireceği söylendi. Bir süre daha işsizliğin, kamu borçlarının yüksek, enflasyonun ve ekonomik faaliyetlerin düşük kalmaya devam edeceği ifade edildi.

Kamu desteğinin şeffaf ve adil olması gerektiği söylenerek, “Borç finansmanı yapılan harcamalar, en savunmasız olanı ve daha sağlam bir ekonomiye geçiş için gerekli yatırımı destekleyecek şekilde iyi hedeflenmelidir.” ifadesine yer verildi.

Yeni bir dalga olması durumunda yılın son çeyreğinde OECD ülkelerinde beklenen işsizlik oranı tahmini %12,6 seviyesinde. Bu oran Amerika Birleşik Devletleri için %16,9, İngiltere için %14,8, Fransa’da %13,7, İtalya’da %12,4, Kanada’da %10,6 ve Almanya’da %5,5 olarak öngörülüyor.

2020 Son Çeyrek İşsizlik Beklentileri
Kaynak: OECD

Yapılan açıklamada ikinci dalga olsun ya da olmasın pandeminin etkilerinin kolay kolay geçmeyeceğinin altı çizildi. Neredeyse son yüzyılın en ciddi ekonomik durgunluğunun yaşandığı, iyileşmenin sağlanması için küresel işbirliğinin çok önemli olduğu ifade edildi.

“Virüsün bir tedavi ve aşı ile mücadele edilmesi ve çok taraflı diyaloğun daha geniş bir şekilde yeniden başlatılması için küresel işbirliği, şüpheyi azaltmak ve ekonomik momentumun kilidini açmak için anahtar olacaktır.” açıklamasına da yer verildi. Hükümetlerin sürdürülebilir bir ekonomi oluşturmak için akıllı hareket etmeleri gerektiği söylendi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu