
Koronavirüsün etkilediği ASEAN ülkelerinden Myanmar’da iş koşulları Aralık ayında, Ekim’deki şiddetli düşüşün ardından ardından bir miktar toparlanmış ancak daralma göstermeye devam etmişti. 2021 yılının Ocak ayında ise daralmanın devam ettiği, ancak bir miktar yumuşadığı gözlendi.
Myanmar imalat PMI verisi, 2020 Aralık ayındaki 44,7 seviyesinden 2021 Ocak ayında 47,8 seviyesine yükseldi.
Ülkede mevcut 5 aylık gerilemenin işletme koşullarındaki en yumuşak daralmaya işaret ettiği belirtildi. Salgının engellenmesi için devam eden kısıtlamalar, fabrika kapanmalarına ve üretimde beşinci art arda düşüşe yol açtı. Yeni siparişler ise üst üste beşinci aylık düşüşünü kaydetti. Ancak bu, en yumuşak hızda gerçekleşti. Yine de sektörde işten çıkarmalar devam ediyor.
Fiyat cephesinde, malzeme kıtlığı keskin enflasyonist baskılara yol açarken, satış fiyatları çok az arttı. Bu ise maliyet yüklerinin müşterilere yalnızca sınırlı bir şekilde aktarıldığını gösterdi. Üretim hacimleri, ikinci düşüşün başladığı Eylül ayından bu yana en zayıf düzeyde olsa da Ocak’ta üst üste beşinci ayında düştü. Bu durum, fabrika kapanışlarını ve zayıf talep koşullarını gösterdi.
Üretim eğilimini yansıyan Myanmar’daki üreticilere verilen yeni siparişler ise daha yavaş bir oranda düştü. En son düşüş, mevcut beş aylık düşüşün en hafifi olarak gerçekleşti. Anket katılımcılarına göre; tecrit kısıtlamaları talep üzerinde yoğunlaştı ve artış kaydeden firmalar, müşteri geri dönüşlerini öne sürdü.
Myanmar çıktı endeksindeki düşüş, firmalar girdileri kontrol etme çabalarını sürdürdükçe satın alma faaliyetlerinde başka keskin düşüşe katkıda bulundu.
Daha düşük üretim hacimlerine rağmen birikmiş işler Ocak’ta sağlam bir şekilde artarken, kapasite baskısının başka işaretleri de görüldü. Üreticiler işe alma çabalarını durdurmaya devam etti ve mevcut iş bırakma sürecini beş aya çıkardı. Bazı katılımcılar, çalışanların memleketlerine döndüklerini de ifade etti.
Ocak’ta zayıflayan talep ortamı ile stokları yeniden düzenlemeye yönelik devam eden çabalarla üreticiler, stok seviyeleri konusunda temkinli davrandılar. Sonuç olarak hem üretim öncesi hem de bitmiş ürün stokları önemli ölçüde tükendi. Yılın başında tedarik zinciri baskıları artmaya devam etti ve beşinci ayda ortalama teslimat süresi uzadı. Satıcı performansındaki en son kötüleşme, süreler genel olarak yalnızca mütevazı bir şekilde artmasına rağmen nakliye kısıtlamalarıyla bağlantılıydı.
Girdi maliyeti enflasyonu Kasım 2018’den bu yana en hızlı şekilde artarken, malzeme kıtlığı ve yüksek nakliye maliyetleri tedarikçilerde ek ücretlere neden oldu. Panelistler önümüzdeki 12 ay için üretim hacimleri konusunda iyimser olduklarını belirtirken, opeasyon genişletme ve yeni makinelere yatırım yapma planları, daha büyük talep umutlarını besledi. Duyarlılık 11 ayın en yüksek seviyesine ulaşırken, bir miktar bastırıldığı da gözlendi.