Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Morgan Stanley’e Göre İkinci Dalgada Asya Ekonomisi Çok Zarar Görmeyecek

Covid vakalarındaki artışı değerlendiren Morgan Stanley ekonomisti, yeni bir dalga olması durumunda Asya ülkelerinin ekonomisinde bir çöküş beklemiyor.
Morgan Stanley’e Göre İkinci Dalgada Asya Ekonomisi Çok Zarar Görmeyecek
Son Güncelleme: 
Yorum

Asya, 49 farklı devletten oluşan ve yaklaşık 4,4 milyardan fazla nüfusa sahip bir kıta. Bölge nüfusunun en büyük payını elbette Çin oluşturuyor. Güney Kore, Tayland, Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye  Singapur, Katar, Japonya ve Endonezya gibi ülkeler dünya ekonomisinde kayda değer bir paya sahip.

Zaten Çin Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra dünyanın en büyük ikinci ekonomisi konumunda. Bu ülkelerdeki koronavirüs tablosuna baktığımızda; Hindistan‘da 354 bin, İran’da 192 bin, Türkiye‘de 181 bin, Pakistan’da 154 bin, Suudi Arabistan’da 136 bin, Çin’de 83 bin, Katar’da 82 bin, Birleşik Arap Emirlikleri’nde 42 bin, Singapur’da 40 bin, Güney Kore’de 12 bin ve Özbekistan’da 5500 vaka olduğunu görmekteyiz.

Asya Ülkeleri Coronavirüs Tablosu
Kaynak: Worldometers

Yeni tip koronavirüs ilk olarak 2019’un son ayında Çin’in Hubei eyaletine bağlı Wuhan kentinde ortaya çıkmıştı. Buradan tüm dünyaya yayılan virüs şu ana kadar 446 bin can aldı. 8 milyon 265 bin vaka olduğu bildirildi. Çin’de iki aya yakın bir zamandır yeni vaka bildirilmiyordu. Ancak bu hafta sonu, yerel kaynaklara bağlı yeni pozitif vakaların görüldüğü tespit edildi.

Son üç günlük tabloya göre 15 Haziran’da 49, 16 Haziran’da 40 ve 17 Haziran’da 44 yeni vaka bildirildi. Başkent Pekin’de vaka sayısının artması üzerine bütün okulların kapatılacağı öğrenildi.

Seton Hall Üniversitesi Küresel Sağlık Araştırmaları Merkezi profesörlerinden Yanzhong Huang, Pekin nüfusunun Wuhan ile kıyaslanamayacak kadar büyük olduğunu, bu nedenle genel bir karantinaya gitmenin maliyetinin çok fazla olacağını söyledi.

Morgan Stanley ekonomisti Deyi Tan, ikinci dalga olması durumunda Asya ekonomilerinin dibi görmesini beklemiyor.

Pandemiye erken giren ve daha çabuk kontrol altına alan Çin’de son açıklanan veriler ekonomide toparlanma olduğunun sinyallerini veriyor. Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından açıklanan verilere göre sanayi üretimi Mayıs’ta %4,4 oranında artış gösterdi.

Morgan Stanley’den Deyi Tan, artan vakalar üzerine ikinci dalga endişesini değerlendirdi. Normalleşme sürecine geçildiğinde vakalarda artış olmasını zaten beklediklerini, bu nedenle ikini dalganın Asya ekonomisinin raydan çıkaramayacağını dile getirdi.

Hükümetlerin ve para politika yapıcılarının şu an ikinci dalgaya daha fazla odaklandığını ve bunun etkilerini göz önünde bulundurarak hareket edeceklerini ifade etti. Örneğin Japonya, geçtiğimiz günlerde 297 milyar dolarlık ek bütçe açıklamıştı.

Asya Ülkeleri GSYİH
Kaynak: Statistic Times

Japonya Merkez Bankası son toplantıda faiz oranlarına dokunmazken, ekonomiyi teşvik paketinin büyüklüğünü 75 trilyon yenden, 110 trilyon yene çıkardığını duyurdu.

Hong Kong, Tayvan ve Güney Kore gibi ülkelerin Nisan ayının sonundan bu yana  kısıtlamaları hafiflettiğini söyleyen Tan, o tarihten bugüne kadar bazılarında vakalarda artış olsa da, pandeminin ilk zamanlarıyla kıyaslandığında yönetilebilirliğinin daha kontrollü olduğuna dikkat çekti.

Tan, ikinci enfeksiyon dalgası başlaması durumunda, Japonya hariç diğer Asya ekonomilerinin daha çabuk toparlanacağını belirtti.

Kurum analistleri Japonya dışında Asya ülkelerinde ekonominin bu yıl %0,1 oranında, gelecek yıl ise %8,5 oranında büyüyeceğini öngörüyor. Türkiye için kırılganlık uyarısı yapan Morgan Stanleyi 2020’de %4,8 oranında daralma bekliyor.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu