
Amerikan kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye ekonomisine yönelik tahminlerine yayımladığı “Küresel Makro Görünüm 2020-2021” isimli raporunda yer verdi. Burada küresel ekonomik büyümenin önümüzdeki 2 yıl içinde de zayıf seyrine devam edeceğini açıklayan kurum, buna rağmen resesyon tehlikesi bulunmadığını aktardı.
Şu anda küresel ekonominin risklere karşı daha hassas bir yapıda bulunduğuna raporunda yer veren Moody’s, ekonomik büyümelerin genelindeki düşük seyir, düşük enflasyon ve politika alanının sınırlı olması gibi pek çok etkenin bu kırılganlığı tetiklediğini bildirdi.
2020 yılı için G-20 ülkeleri ekonomik büyüme beklentisini yıllık %2,6 seviyesinde sabit tutan kurum, söz konusu dönemde ABD ve Çin ekonomilerinin yavaşlamayı sürdüreceğini tahmin etti.Küresel ekonomik tahminlerini sürdüren Moody’s, 2020-2021 yıllarında gelişmekte olan ülke ekonomilerinin stabilize olabileceği ya da toparlanabileceğini bildirildi. Uzun süredir devam eden ticaret gerginliğinin tüm ekonomiler için büyük bir risk oluşturduğuna dikkat çekti.
Türkiye ekonomisinin beklenenden çok daha hızlı bir toparlanma eğilimine girdiğini açıklayan kurum, bu durumun da etkisiyle Türkiye’nin ekonomik büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize etme kararı aldı. Fakat ABD’nin Türkiye’ye yönelik bir yaptırım uygulamasının ekonomik büyüme için ciddi bir tehlike oluşturduğu ifadesine yer verildi.
Kurumun raporunda Türkiye için jeopolitik risklerin alarm vermeye başladığına ve ABD’den her an bir yaptırım uygulaması gelebileceğine karşı uyarıda bulunuldu.
Moody’s açıklamalarında “Türkiye’nin büyüme ivmesi büyüme dostu mali politika nedeniyle beklediğimizden daha hızlı iyileşiyor” ifadeleriyle görüş bildirdi.Bu kapsamda tahminlerinde iyileştirmeye giden Moody’s 2019 yılı için büyüme tahminini %0,2’ye yükseltirken, 2020 ve 2021 yılı beklentilerini %3 seviyesine yukarı yönlü revize etti. Fakat buna rağmen dış finansman ihtiyacı ve dolarizasyonda görülen negatifliğe dikkat çekti.
Kurumun görüşlerine göre Türkiye enflasyonunda görülen gerileme, yıl içinde toplamda 1000 baz puanlık faiz indirimi yapanTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na (TCMB) yeni bir indirim için uygun ortam hazırlıyor. Agresif bir şekilde yapılan faiz indiriminin ekonomik toparlanmayı riske attığı belirtiliyor.
Moody’s ayrıca Yeni Ekonomi Programı (YEP) kapsamında 2020-2022 yılları arasında %5 oranında agresif büyüme hedefi oluşturulduğuna dikkat çekerken, bu hedefin kurum olarak kendi beklentilerinden oldukça yüksek bir rakam olduğuna işaret edildi.
Ekonomik büyümenin %5 seviyesine yükselmesinin ekonomide çok fazla ısınmaya sebep vereceği yönünde uyaran kurum, bunun yanı sıra cari açıkta artış meydana gelmesi ve enflasyonun yukarı yönlü baskılanması gibi daha birçok negatif sonuç doğabileceğini öngördü.