
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Investors Service, Türk İslami bankacılık sektörüne ilişkin değerlendirmede bulundu. Türkiye’nin İslami bankacılık sektörünün diğer birçok Müslüman ülkeye nazaran küçük olduğunu belirten kurum, büyümek için yeterli alanının olduğuna dikkat çekti.
Moody’s, hükümetin Türk İslami bankacılık sektörünün büyümesine yönelik girişimlerinin, olumlu etkisinin kısa süre içinde alınacağını belirtti.Sektörün 10 yıl içinde varlıklarını ikiye katlamaya hazır olduğunu bildiren kuruluş, yavaş bir başlangıç yapsa da büyüme için yeterince geniş alanı olduğunu vurguladı. Son verilere göre İslami bankacılığın Türkiye’deki toplam bankacılık varlıkları içinde Eylül 2019 itibarıyla %5,8 seviyesinde.
Bu oran Malezya’da %33, Orta doğu ülkelerinde ise %15 – 77 arasında değişiyor. Türkiye diğer Müslüman ülkelerle kıyaslandığında, oldukça düşük oranıyla dikkat çekiyor.
Türkiye’de 2015 – 2019 yılları arasında 3 yeni kamu sahipli İslami banka-katılım bankası kurduğunu hatırlayan Moody’s, böylelikle sektörün rekabetini artırdığını belirtti. Ayrıca 2023 yılında açılması planlanan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nin de büyüme konusunda çok önemli katı sağlayacağı kaydedildi.
İstanbul Uluslararası Finans Merkezi, Türk İslami bankacılığın gelişmesinin önemli bir ayağı.Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak geçen hafta gerçekleşen Davos Zirvesi kapsamında, İstanbul Finans Merkezi’ne çok yoğun bir ilgi olduğunu söyledi. Dünyanın finansal sistemde yeni bir döneme girdiğini belirten Albayrak, “İstanbul Finans Merkezi, İstanbul gibi jeostratejik konumu itibarıyla, fiziksel konumunun yanında 4 saatlik uçuş mesafesinin merkezinde.” şeklinde açıklamada bulundu.
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s de merkezin Türk İslami bankacılık sektörünün büyümesinde, stratejik öneme sahip olduğunu vurguladı. Borsa İstanbul’un İslami tahvil-sukuk işlemlerine 2018 yılının Ağustos ayından itibaren izin verdiğini anımsatan kurum, Türkiye’nin İslami sermaye piyasası aktivitesinin derinleşmesine faydası olduğunu ekledi.