
Moody’s, ülkenin ekonomik büyümesinin geçmiştekine kıyasla önemli ölçüde düşük kalacağı riskine işaret ederek Hindistan’ın not görümünü durağan’dan negatif’e düşürdü.
Moody’s değişikliğin kısmen ekonomik ve kurumsal zayıflıkları ele alam konusunda düşük hükümet ve politika etkinliğini yansıttığını söyledi. Nitekim Hindistan ciddi bir yavaşlama sürecinden geçmekte ki ekonomik büyümesi Nisan-Haziran çeyreğinde altı yılın en düşük seviyesini gördü.
Son dönemdeki politika reformları küçük ve orta ölçekli işletmelerin sarsılmasına neden olurken finans sektöründe devam eden bir kriz, borç vermeyi ve yatırımları etkiledi.Bununla birlikte Hint ekonomisi iş gücü için yeterli iş yaratma mücadelesini de sürdürüyor. Moody’in analistleri bir raporda; “Hükümetin ekonomiyi desteklemeye yönelik tedbirleri, Hindistan’ın büyüme yavaşlamasının derinliğini ve süresini azaltmaya yardımcı olmalıyken; kırsal hane halkı arasında uzun süreli finansal stres, zayıf iş yaratma ve daha yakın zamanda banka dışı finansal kuruluşlar arasındaki bir kredi krizi, daha sağlam bir yavaşlama olasılığını artırdı.” dedi.
Bu revize, Başbakan Narendra Modi’nin reform gündemi için bir onay olarak görülmüştü. Ancak Perşembe günkü raporunda Moody’s, Hindistan’ın 2017’deki ülke notunun yükseltilmesinden bu yana bu tür reformların etkili bir şekilde uygulanmasına ilişkin umutların azaldığını düşündüğünü belirtti. “Bu tür reformların yokluğunda, verimlilik ve iş yaratma konusundaki yapısal kısıtlamalar, Hindistan’ın devlet kredi profiline daha da ağırlık verecek” dedi.
İlaveten son raporda, yüksek seviyelerde yatırım ve büyümeyi destekleyebilecek ve Hindistan’ın dar vergi tabanını genişletebilecek daha fazla reform umutlarının azaldığı vurgulandı. Singapurlu DBS Group’ta ekonomist olan Radhika Rao, görünüm değişikliğinin büyüme ve beklenen mali kayma hakkındaki endişeleri yansıttığını söyledi. Moody’s, Hindistan’ın diğer derecelendirmelerini onayladı ve ekonomik büyümedeki yavaşlamanın kısmen “uzun ömürlü” olacağını öngördü.