
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Covid-19 pandemisinin küresel ekonomiye etkilerini değerlendirdiği son raporunu yayımladı.
Kurumdan yapılan açıklamada tüm dünyada normalleşmeye geçilmesiyle birlikte ekonomik hayatın canlanmaya başladığı fakat toparlanmanın zaman alacağı ifade edildi.
Küresel ekonominin 2020’nin ikinci yarısından itibaren tam anlamıyla toparlanacağı fakat bunun esasen salgının kontrol altına alınma durumuna bağlı olduğu aktarıldı. Dünya genelinde koronavirüs vaka sayısı 9 milyon 123 bini, hayatını kaybedenlerin ise 472 bine ulaştı.
Moody’s tarafından yapılan değerlendirmede, pandeminin global ekonomiye 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en kötü çeyreği yaşatacağı söylendi.
Ekonomide meydana gelen hasarın toparlanmasının önünde engebeli bir yol olduğu söylenen raporda, ikinci çeyrek rakamları üzerindeki etkisinin beklenenden çok daha kötü olduğu vurgulandı. Bu doğrultuda daha önce %4 olan G20 ekonomileri için küçülme beklentilerinin %4,6’ya revize edildiği bildirildi. Gelecek yıl ise %5,2 oranında büyümesi tahmin ediliyor.
Bu yıl G20 gelişmiş ülkelerinin ekonomisinde %6,4, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde ise %1,6 oranında daralma bekleniyor. Bir önceki tahminlerinde gelişmiş ekonomilerde %5,8, gelişmekte olan ülkelerde %1 oranında küçülme beklendiği söylenmişti.
Kredi derecelendirme kuruluşu; Almanya’nın kredi notunu ve görünümünü Aaa durağan, Fransa’nın Aa2 durağan, İtalya’nın Baa3 durağan, İngiltere’nin Aa2 negatif, Kanada’nın Aaa durağan, Brezilya’nın Ba2 durağan, Hindistan’ın Baa3 negatif, Endonezya’nın Baa2 durağan, Suudi Arabistan’ın A1 negatif ve Arjantin’in Ca negatif olarak revize etti.
Finans piyasalarının büyük ölçüde toparlandığı fakat halen bozulma riskinin yüksek olduğu söylendi.
G20’nin gelişmiş ülkeleri için yapılan tahminlerde en büyük küçülmenin %10,1 ile Fransa ve İngiltere’de olması bekleniyor. Gayrisafi yurt içi hasılasının %8,5 küçülmesi beklenen Euro Bölgesi’nin, 2021 yılında %6,2 büyümeye geçeceği tahmin ediliyor.
Moody’s analistleri 2020 yılında Amerika ekonomisinde %5,7, Japonya’da %5,8, Almanya’da %6,7, İtalya’da %9,7, Kanada’da %7, Avustralya’da %4,9 ve Güney Kore’de %0,5 oranında küçülme bekliyor.
Gelişmekte olan ülkelere baktığımızda en keskin küçülme beklentisinin %8 ile Arjantin’de olduğunu görmekteyiz. Moody’s Arjantin ekonomisinin gelecek yıl toparlanarak %3,5 oranında büyümeye geçmesini bekliyor.

Genel olarak G20 gelişmekte olan ülkelerin ise 2021’de %5,9 büyümesi öngörülüyor. Tek büyüme beklenen ülke olan Çin için bu yıl %1, 2021’de %7,1 büyüme bekleniyor.
Hindistan ekonomisinin 2020’de %3,1 küçülüp gelecek yıl %6,9 büyümesi, Brezilya’nın %6,2 daralmanın ardından %3,6 büyümesi ve Rusya’nın %5,5 daralmanın ardından %2,2 büyümesi tahmin ediliyor. Türkiye ekonomisinin bu yıl %5 küçüleceğini tahmin eden kurum analistleri, 2021’de %3,5 pozitife yöneleceğini düşünüyor.