Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Önümüzdeki 12-18 Ayda Çok Yüksek Bir Küresel Resesyon Riski Var

Moody's baş ekonomisti, küresel ekonomik durgunluk olasılığının rahatsız edici derecede yüksek olduğunu söyledi.
Önümüzdeki 12-18 Ayda Çok Yüksek Bir Küresel Resesyon Riski Var
Yorum

Moody’s Analytics’in Baş Ekonomisti Mark Zandi, bir durgunluğun önümüzdeki 12-18 ay içinde küresel ekonomiye isabet edebileceği yönünde rahatsız edici derecede yüksek bir olasılığın olduğunu ve politika yapıcıların bu seyri tersine çeviremeyebileceğini söyledi.

“Bunu da söyleyeceğim: Gelecek 12-18 ay boyunca resesyon olmasa bile daha zayıf bir ekonomiye sahip olacağımızın çok net olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Ekonomik Aktivitedeki Yavaşlamayı Önlemek için Pek Çok Faktör Gerekli

Ekonomik Aktivitedeki Yavaşlamayı Önlemek için Pek Çok Faktör GerekliEkonomik aktivitedeki yavaşlamayı önlemenin aynı zamanda plana sadık kalmak için pek çok faktöre ihtiyaç duyduğunu dile getiren Zandi, buna ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’le tarife savaşını artırmaması, merkez bankalarının parasal teşviklerini sürdürmeleri ve İngiltere’nin Brexit çıkmazına çözüm bulmasının dahil olacağını savundu.

Küresel ekonomik durgunluk olasılığı hakkındaki soruya da bunun rahatsız edici derecede yüksek olduğunu belirterek yanıt verdi.

Diğer ekonomistler durgunluktan daha az endişeli görünseler de Zandi’nin büyümesinin zayıflamaya devam edeceği yönündeki düşüncelerini paylaştılar. Cornell Üniversitesi’nde bir profesör olan Eswar Prasad, söz konusu tüketici harcamasının diğer sektörlerde ivme kaybetse bile bazı ekonomilerdeki büyümeyi desteklemeye yardımcı olduğunu belirtti.

Ancak bunun sürdürülebilir olmadığını ekledi. “Büyümeyi sürdürmek için tüketiciler ve hane halkına güvenilemez. Dolayısıyla asıl kilit nokta, iş ve tüketici güveninin canlanmasına neden olacak bir dizi politika bulmak ve sonunda yatırımları artırmaktır” dedi.

IMF ve Mali Destek

IMF ve Mali DestekUluslararası Para Fonu da Salı günü küresel büyümeye yönelik aşağı yönlü bir revizyon yaptı. Kurum, Dünya Ekonomik Görünümü raporunda, küresel ekonominin yüzde 3 ve 2020’de yüzde 3.4 seviyesinde büyüyeceğini açıkladı ki rakamlar önceki yüzde 3.2 ve yüzde 3.5’lik tahminlerin aşağısındaydı.

Fon kısmen artan ticaret engelleri ve jeopolitik gerilimler nedeniyle bastırılmış büyümeyi suçlarken, bu riskleri aşmak için dengeli bir yol çağrısında bulundu. “Para politikası bu alanda tek olamaz ve mali alanın mevcut olduğu ve politikaların çok genişlemediği yerlerde mali destekle birleştirilmeli.” dedi.

Zandi de hükümetlerin ekonomiyi desteklemek için harcamaları artırması gerektiği konusunda IMF ile hemfikir oldu, bunun yanında birçok büyük ekonominin bu rotadan aşağıya inmeyeceğini bildirdi. ABD’deki iki büyük politik grubun, Trump’a yönelik görevden alma soruşturmasıyla ilgilendiğini ve Kongre’nin vergi indirimi planlarından birini geçirmesinin muhtemel görünmediğini vurguladı.

Avrupa’da ise Almanya’nın harcayacak mali alana sahip olabileceğini, ancak hükümetin bunu yasal olarak yapmayı zor bulabileceğini öngördü ve şöyle konuştu: “Bu güven vermez. Merkez bankalarının alanları tükeniyor, yükselmek için mali politika yapıcılara ihtiyacımız var ama bu noktada bunun için yapılacak siyasi iradenin nereden geleceğinin açık olduğunu sanmıyorum.”

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu