
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Investors Service, bugünkü notunda Avrupa rüzgar türbini pazarının, COVID darbesinin ardından gelir artışı görebileceğini belirtti.
Nota göre Avrupalı rüzgar türbini üreticilerinin marjları, COVID-19 salgını sırasındaki maliyet darbelerinin ardından 2021’de toparlanacak ve offshore kurulumlar gelecekteki büyümeyi tetikleyecek.
Moody’s’den Oliver Giani, Avrupalı rüzgar türbini üreticilerinin gelirlerinin 2021 yılında %8-10 oranında artmasını ve bunun yanında marjlarda bir miktar toparlanma beklediklerini söyledi.
İspanyol IBEX 35’te işlem gören Siemens Gamesa hisselerinin yıllık kazancı yüzde 126’nın üzerine çıktı.
2019’da kurulu kapasitenin %60’ını dört tedarikçinin kontrol ettiği belirtilirken bunlar Vestas, Siemens Gamesa, Goldwind ve GE Renewable Energy olarak belirtildi.
Söz konusu durum, rüzgar türbini pazarının oldukça parçalanmış olduğunu ve yenilikçi-rekabetçi kalması için Ar-Ge yatırımları gerektirdiğini gösteriyor.
Moody’s, Siemens Gamesa ile Vestas’ın gelecek 3-5 yıl içinde offshore pazar büyümesinden en çok yararlanacak piyasa oyuncuları olacağını aktardı. Buna karşılık, daha küçük onshore şirketlerin zarar göreceğini ekledi.
Yenilenebilir enerji payının 2018’deki %35’ten 2040’ta %55’e çıkmasını bekleyen Moody’s, notunun bir kredi derecelendirme olmadığı bilgisine yer verdi.