
Moody’s Analytics’in Baş Ekonomisti Mark Zandi, ABD ile Çin’in 3 ay içinde bir ticaret anlaşmasına varamamaları durumunda küresel ekonominin resesyona girmesinin kuvvetle muhtemel olduğunu söyledi.
Mark Zandi’nin tahminleri geçen yıl başlayan ve dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında uzun vadeli tarife mücadelesinin bir sonucu olan olağanüstü derecede kırılgan mevcut iş duyarlılığına dayanıyordu. Bu arada ABD ile Çin de ticaret müzakerelerine yoğun bir şekilde devam ediyordu. Yaşanan gelişmelere işaret eden Mark Zandi; “Dünya genelindeki iş dünyası olağanüstü derecede kırılgan” dedi.
Ayrıca son zamanlarda Moody’s tarafından yapılan bir anketin, şirketler arasındaki güvenin on yıl önceki finansal krizin sona ermesinden bu yana en zayıf noktasını gösterdiğini hatırlattı.“İşletmeler gerçekten uçurumun kenarında ve bence bu ticaret savaşı yüzünden. Ve önümüzdeki üç ay içinde çözülmezse, küresel bir gerilemenin büyük olasılıkla gerçekleşeceğini düşünüyorum” ifadeleriyle dikkat çeken Zandi, ABD ile Çin arasındaki görüşmelerin bir anlaşma olmadan sonuçlanırsa bunun iş duyarlılığına daha fazla zarar verebileceğini ve şirketlerin işe alımları azaltmalarına yol açabileceğini belirtti.
“Büyüyen bir ekonomi ile resesyona giren ekonomi arasındaki fark basitçe inançtır, ekonominin iyi olacağına dair inanç. Ve inancınızı kaybederseniz, hiçbir merkez bankası bunu geri alamaz ve durgunluk yaşanır.” diyen Zandi, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden anlaşma olmadan ayrılmasının da küresel ekonominin karşı karşıya olduğu risklere ekleme yaptığını aktardı. Keza Pazartesi günü İngiltere parlamentosu yine ülkenin AB’den ayrılmasını çevreleyen çıkması kırmayı başaramadı.
Zandi bu noktada çok öznel tahmininin Brexit’in anlaşmasız gerçekleşme ihtimalinin 3’te 1 olduğunu ve bunun rahatsız edici derecede yüksek olduğunu vurguladı. “Anlaşmaz bir Brexit’imiz varsa İngiltere ekonomisi ve AB ekonomisi kesinlikle resesyonda olacak ve küresel ekonominin geri kalanının da çok geride kalmayacağını düşünüyorum. Dolayısıyla bunun gerçek bir sorun olacağını düşünüyorum.” diyen Zandi, iyimser olmadığını belli etti.
Öte yandan HSBC’den Frederic Neumann da pek çok büyük Avrupa ekonomisinde daha yavaş büyüme işaretlerinin halihazırda küresel olarak ülkeleri tehdit ettiğini ve Brexit’in Avrupa’yı resesyona sürüklemesi durumunda özellikle de Asya’daki gelişen ekonomilerin iki kanaldan da darbe yiyebileceklerini söyledi. Birincisini; “Avrupa ihracat talebinin büyük itici gücü olarak kaybolacak” ifadeleriyle açıklayan Neumann, ikincisinin de daha zayıf bir Avrupa’nın yatırımcılar güvenli limanlar ararken ABD dolarında artış yaratması olacağını bildirdi. Neticede yükselen piyasalar için daha güçlü bir doların asla iyi olmadığı biliniyor.