
Küresel pandemi krizi ortasında ekonomisini canlandırmaya çalışan Mısır, gevşettiği bazı kısıtlamalarla açılış adımları atıyor.
Bu arada kısa süre önce IMF’den finansal yardım istediğini duyuran Mısır, şimdi de uluslararası kurumlardan borç konusunda destek talep ettiğini açıkladı. Maliye Bakanı Muhammed Maait, dün yayımlanan parlamento oturumunda Kahire’nin Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası’ndan bazı borçları ya da faizleri ödememek ve ertelemek konusunda muafiyet istediğini duyurdu.
Ayrıca konuşmasında ülkenin şimdiye dek tüm taksitlerini ödediğini ve hiçbirini ödemede gecikmediklerini aktardı.
Salı günü Maliye Bakanlığı, 2019-2020 mali yılı için bütçe açığı tahminlerini revize ederek GSYİH’nin yüzde 7,2’sinden yüzde 7,9’una çıkardı.Bütçe açığındaki yukarı yönlü revizyon, ülkenin en büyük gelir kaynaklarından biri olan turizm sektörü pandemi nedeniyle durma noktasındayken geldi. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) da 23 Nisan tarihli raporunda korona etkisi derinleşirken Orta Doğu havayollarına yardımın kritik olduğunu savunmuştu.
MENA bölgesindeki etkileri vurgulayan IATA, krizin Mısır’da 13 milyon daha az yolcu, 2,2 milyar dolarlık gelir kaybı, 279 bin üzerinde işin ve ekonomiye 3,3 milyar dolarlık katkının riske edilmesine yol açabileceğini aktarmıştı.
IATA’nın Mısır dahil bazı Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleri için havayolları ve bağlantılı alanlar konusunda son etki tahminleri şu şekilde:
Durum böyleyken Mısır’ın kritik turizm sektörü için endişeler artıyor. Eski Eserler ve Turizm Bakanı Khaled El-Enany Pazar günü yaptığı açıklamada Mayıs sonuna kadar yüzde 25 kapasite ile faaliyet göstermeleri şartıyla otellerin yerel turistlere yeniden açılabileceğini ve restoran-günlük hizmetlerini yeniden sunabileceğini söyledi.
Hareket, Mısır’ın ana para kaynaklarından biri olan ağırlama sektöründe iç turizmi artırmayı hedefliyordu. Bakan ayrıca Mart ayından bu yana halka kapalı olan otellerin Haziran ayından itibaren yüzde 50 kapasiteye çıkmalarını planladıklarını da dile getirdi.
Yeniden açılma için otellerin, koruyucu ekipman-dezenfektan bulundurma, ateş ölçme, olası vakalara karşı karantina bölgesi bulundurma, işçilerin test edilmesi gibi şartlara uymaları gerektiği de aktarıldı.
Sokağa çıkma yasağı saatleri gibi bazı kısıtlamalarını hafifletmeye başlayan Mısır, Ramazan Bayramı’ndan sonra hayatın normale döneceğini umuyor. El-Sisi hükümeti Kuzey Afrika’nın en büyük ekonomisini yeniden başlatmak için alınan sıkı önlemleri kademeli bir şekilde gevşetiyor.
Birçok devlet çalışanını çalışmaya geri döndüren ve alışveriş merkezleriyle mağazaların çalışma saatlerini uzatan hükümet, son verilere göre 452 ölüm ve 7201 vaka sayısına yol açan koronavirüsle mücadele kapsamında 6 milyar dolarlık bir yardım paketi onayladı.