
Son günlerde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın rezervlerine yönelik endişeler finans piyasalarında değerlendirilirken, Reuters’da yer alan bir haber yeni bir tartışma konusunun daha gündeme gelmesine sebep oldu. Üç üst düzey ekonomi kaynağından elde edilen bilgiye göre Merkez Bankası’nın rezervlerinden 40 milyar liranın bütçe desteği için Hazine’ye aktarılacağı iddia edildi.
Merkezi yönetim bütçesinde şuandaki açığın öngörülenden daha fazla olduğu ve bütçenin desteklenmesi için böyle bir adım atılmasının planlandığı öğrenildi.Merkez Bankası’nın 2018 sonu itibarıyla 27,5 milyar lira ihtiyat akçesi bulunuyor. İhtiyat akçesi öngörülemeyen durumlar için kardan ayrılan para anlamına geliyor. 2019 yılının başından bu yana TCMB’nin 40 milyar lira düzeyinde bir ihtiyat akçesi olduğu, yapılan değerlendirmeler neticesinde bunun bütçenin desteklenmesi ve iyileştirilmesi amacıyla kullanımının uygun olduğu aktarıldı. Konuyla ilgi bilgi paylaşımında bulunan kaynaklardan birinin, yasa tasarısının meclise ulaşmak üzere olduğunu bildirdiği öğrenildi.
2018 yılının ilk çeyreğinde 20,4 milyar TL açık veren bütçe, bu yıl aynı dönemde 36,2 milyar TL’ye yükseldi. Geçen yılın ilk üç ayında 1,9 milyar lira olan faiz dışı fazla ise bu yıl 2,8 milyar lira açık olarak açıklandı. Bu yıl için hedeflenen bütçe açığı 80,6 milyar lira olurken 36,7 milyar lira da faiz dışı fazla verilmesi amaçlanıyor.
Konu hakkında yorum yapan bazı ekonomistler daha önce ihtiyat akçesinin bu amaçla kullanılmadığını, ancak bütçedeki bozulmanın derinleşmesine bağlı olarak böyle bir çözümün gündeme geldiğini söyledi.
Rezervlerin ne kadarlık kısmının devredileceğinin belirsiz olduğu ve konuyla ilgili Merkez Bankası yetkililerinden açıklama beklendiği söyleniyor.Merkez Bankası’nın yasal rezervlerini başka bir yere aktarması için yasal mevzuatların olması gerektiğini söyleyen uzmanlar, yeni mevzuatın yakında meclise sunulmasının planlandığını belirtti. Vergi indirimlerinin ve 31 Mart seçimlerinin bütçeye zarar verdiği, buna ek olarak İstanbul seçiminin iptal edilmesiyle adayların 23 Haziran’a kadar yeniden çalışacakları ve daha fazla harcama anlamına geldiği söylendi.
Hazine Mayıs ayı borçlanma programı kapsamında bugün gerçekleştirilen iki ihale ve hale öncesi rekabetçi olmayan tekliflerde (ROT) satışıyla birlikte toplamda 10 milyar 701 milyon TL satış yaptı. Kuponsuz ihalede net satış 2 milyar 753 milyon TL olurken, bunun nominal tutarı 3 milyar 472 milyon TL oldu. 6 milyar 17 milyon TL nominal teklifin geldiği ihalede, basit faiz %26,12, bileşik faiz en düşük %25,33, ortalama %26,12 ve en yüksek %26,60 olarak gerçekleşti.
Minimum fiyat 78.989 TL olarak belirlenen ihalede satılan kağıtların 15 Mayıs’ta ihraç edileceği bildirildi. TÜFE’ye endeksli tahvil ihalesinde ise net satış 1 milyar 198 milyon TL, nominal tutarı 1 milyar 176 milyon TL, minimum fiyat 101.250 TL, ortalama fiyat 101.868 TL seviyesinde belirlendi. Aynı şekilde ihraç edilecek tahvilin valörü 15 Mayıs’ta belirlenirken, geri ödemelerin 10 Ocak 2024 tarihinde yapılacağı bilgisi verildi.