
Güneydoğu Asya ülkesi Malezya’da şu ana kadar 144 bin Covid-19 vakası rapor edilirken, can kaybı 563 oldu. Aşağıdaki grafikten de görüldüğü üzere ülke salgının ilk dalgasını oldukça sakin geçirdi.
Mart ve Nisan aylarında günlük vaka sayıları 200’lerle ifade edilirken, Eylül ayından itibaren başlayan artışlarla 12 Ocak’ta 3 binin üstünde çıktı. Artan vakalar üzerine kısıtlamaların artırılması, ekonomistlerin 2021 yılın beklentilerinde değişikliğe gitmesine sebep oldu.
Malezya Kralı Sultan Abdullah Şah, önceki gün yaptığı duyuru ile ülkede olağanüstü hal (OHAL) ilan etti.
Yapılan açıklamada salgının yayılmasını durdurmak, halkın güvenliğini temin etmek ve ülkenin çıkarlarını göz önünde bulundurmak amaçlarıyla 1 Ağustos’a kadar OHAL uygulanacağı bildirildi. Ancak vakaların bundan önce azalması durumunda, OHAL süresinin de kısaltılabileceği söylendi.
Malezya’da son 24 saat içinde 2 bin 985 vaka bildirildi. 14 milyon doz Sinovac aşısı için ön anlaşma imzalanmıştı. Fakat dün basında çıkan haber beraberinde birçok tartışmayı getirdi.
Söz konusu aşının Brezilya’da yapılan testlerinde koruma oranının %50’lerde olduğu bilgisi geldi. Malezya ise eğer güvenlik konusunda tatmin olmazlarsa aşı siparişini iptal edeceklerini bildirdi.
OHAL ilan edilmesinin ardından ekonomistler Malezya için 2021 beklentilerini aşağı yönde revize etti.
Ülkede artan vakalar üzerine altı eyalette iki hafta boyunca tecrit uygulanacak. Bunun yanında eyaletler arası seyahatlere de izin verilmeyecek. Malezya’nın gayrisafi yurt içi hasılası 2020’nin ikinci çeyreğinde %17,1 ile sert geriledikten sonra, üçüncü çeyrekte kısmen toparlanarak %2,7 daralma olarak gerçekleşti.
Ekonomistlerin 2021 yılı için ortalama beklentisi %5,1 büyüme yönünde toplanıyordu. Fakat birçoğu kısıtlamaların uzun bir süre uygulanacağı kararının ardından tahminlerinde değişikliğe gitti. Capital Economics daha önce %10 olan 2021 büyüme beklentisini %7’ye çekti.
Japon bankası Mizuho %6,7 olan tahminini %5,9’a, Singapur bankası UOB %6’dan %5’e, Fitch Solutions ise %11,5’ten %10’a indirdi. Uluslararası Para Fonu (IMF), Asya ekonomisinin 2020’de %6 küçüleceğini tahmin ediyor.
Ekonomistler OHAL sonrası yaptıkları değerlendirmede, ekonominin ağır şekilde etkileneceğini söyledi. Şu an kilit altında tutulan 6 eyalet, GSYİH’nin %65 gibi büyük bir kısmını kapsıyor. Tüm restoranların, okulların, sosyal alanların kapandığı ülkede, sadece zorunlu işletmelerin faaliyet göstereceği biliniyor.