
Goldman Sachs’ın önceki CEO’su Lloyd Blankfein, dün akşam saatlerinde yaptığı bir Twitter paylaşımında, Trump’ın son tarife turuyla ilgili görüş bildirdi. Tarifelerin etkili bir müzakere aracı olabileceğini dile getiren Blankfein, ABD’nin şu anda tarifelerin acısını hissediyor olabileceğini ancak tarifelerin uzun vadede Çin’i incitebileceğini aktardı.
“Tarifelerin bizi acıttığını söylemek, asıl noktayı kaçırıyor. Çin ticarete daha çok güveniyor ve daha çok kaybediyor. Yönetim ve çalışanların her ikisinin de zarar gördüğü bir işçi grevinde olduğu gibi, süreç göreceli direnç, çözümleme ve uzlaşmanın gerçekleşmesi gereken yerler gösterebilir” dedi.
Ayrı bir tweette ünlü Wall Street yöneticisi, tarifelerin ABD’li alıcıları, satın alımlarını yerel ya da Çinli olmayan şirketlerden yapmaya yönlendirebileceğini de söyledi.Bunun Amerikan tarafının şimdikinden biraz daha fazla ödeme yapmasına neden olsa da sonuç olarak Çinli şirketlerin gelirlerini kaybedeceğini vurguladı. “Harika değil ama fırsat eşitliğini sağlamak için baskı amacıyla sürecin bir parçası” dedi. Blankfein’ın tweetine yanıt veren Standard Chartered’ın küresel makro strateji ve FX araştırma başkanı Eric Robertsen; “orada fazla bir basitleştirme olduğunu düşünüyorum” dedi.
“Kesinlikle kısa vadede, ülke çapındaki tarifelerin artırılması durumunda, bu ticaret savaşında kazananlar ve kaybedenler olduğu fikri, bence asıl olayı kaçırıyor. Çünkü herkes kaybeder” dedi. Robertsen ayrıca Çin’den ithalat yapan ABD şirketlerinin, bir gecede değiştirmeleri zor olacak sözleşmeleri olduğunun da üzerini çizdi.

Bazı analistler de Çinli olmayan bazı şirketlerin artan işgücü maliyetlerinden dolayı halihazırda üretimlerini ülke dışına, Güneydoğu Asya’ya taşıdıklarını bildirdi. Nihayetinde, ABD ile en büyük ticaret ortağı olan Çin arasındaki gerilimin yükselmesi, bir kez daha tartışmalı yorumlara yol açıyor. Ama gerilimin nihai ve detaylı sonuçlarının ne olacağı konusu, belirsizliğini korumaya devam ediyor.