
Goldman Sachs, koronavirüsten en çok etkilenen bölgeler arasında yer alan Latin Amerika için endişe verici açıklamalarda bulundu. Bölgedeki bazı ekonomilerin II. Dünya Savaşı’ndan bu yana rekor daralmalar kaydedebileceğini tahmin etti.
Latin Amerika ve Karayipler salgının yeni bir küresel merkez üssü haline gelirken Birleşmiş Milletler bölgedeki birkaç ülkenin şu anda dünya çapında en yüksek kişi başına enfeksiyon oranlarına sahip olanlar arasında bulunduğu konusunda uyardı.
Johns Hopkins Üniversitesi’nden alınan verilere göre Brezilya, Meksika, Peru, Kolombiya ve Şili gibi ülkeler en kötü etkilenen on ülke arasındayken sadece Brezilya’da Covid-19 nedeniyle
100,000’den fazla insan hayatını kaybetti.
Latin America will see ‘record-breaking contraction’ as coronavirus shatters economies, Goldman says https://t.co/ciRadXaQQT
— CNBC (@CNBC) August 13, 2020
Yılın ikinci yarısında ve 2021 boyunca çok derin bir çukurdan tırmanmayı beklediklerini aktaran Ramos, Arjantin, Peru ve Meksika gibi bazı ülkelerin büyümede çift haneli daralmalar yaşayacağını da ekledi.
Diğerlerinin daha az şiddetli düşüşler yaşayabileceğini ancak onların da rekor seviyede daralmalar olabileceğini belirten Ramos, tek parlak noktayı bölgedeki çoğu merkez bankasının ekonomileri desteklemek için daha uzun bir süre nispeten uyumlu bir para politikası duruşunu sürdürmesine izin verecek olan bölgedeki düşük enflasyon olduğunu dile getirdi.
Reuters’ın Temmuz sonlarında ön verilere atıfta bulunarak yaptığı açıklamaya göre Meksika’nın gayri safi yurt içi hasılası ikinci çeyrekte önceki üç aya göre %17,3 düştü.
Bu arada, bölgedeki en büyük üçüncü ekonomi olan Arjantin, Ağustos ayı başlarında 65 milyar dolarlık devlet borcunu yeniden yapılandırmak için alacaklılarla bir anlaşmaya varmayı başardı. Bölgedeki en kötü etkilenen ülke olan Brezilya, 3 milyondan fazla Covid-19 vakası bildirdi.
Uluslararası Para Fonu, Haziran ayında Latin Amerika ve Karayipler için tahminlerini düşürdü. IMF, bölgenin bir bütün olarak 2020’de %9,4 küçülebileceğini, bunun da Nisan tahmininden yüzde dört puan daha düşük olduğunu söyledi.
IMF, bölgenin 2021’de %3,7’lik bir büyüme göreceğini öngördü.
Goldman Sachs’tan Ramos, her ülke virüs tarafından kötü bir şekilde etkilenmiş olsa da iyileşmenin yetkililerin salgınları yönetmede ne kadar yetkin olduklarının veya olduklarının bir işlevi olacağını söyledi.
Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu (ECLAC) raporu da bölgenin kişi başına düşen GSYİH’sinin 2020’de koronavirüs nedeniyle yüzde 9,9 oranında gerileyeceğini öngördü.
Temmuz ortasında yayımlanan raporda bölge GSYİH’sinin 2020’de yüzde 9,1 düşeceği ve yoksulluk içinde yaşayan insan sayısının 230,9 milyona ulaşacağı tahmin edildi. Yukarıdaki tabloda da görüldüğü gibi Güney Amerika’da yüzde 9,4, Orta Amerika ve Meksika’da yüzde 8,4, Guyana hariç Karayiplerde yüzde 7,9 daralma beklendiğini belirtildi.