
Tüm dünyayı etkisi altına altın koronavirüs pandemisi, küresel talebin zayıflamasına neden oldu. Sektörlerdeki etkilerinin birkaç yıl görülmesi bekleniyor. Çin’in imalat sektörü ise fabrikalar yeniden üretime başlamasına rağmen talebin yavaşlamasıyla zor zamanlar geçiyor.
Çin’in imalat sektörünü ölçen iki veri bulunuyor. Bunlardan birincisi özel bir anket olan Caixin/Markit İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi’dir. İkincisi ise Çin’in Ulusal İstatistik Bürosu tarafından açıklanan resmi imalat PMI endeksidir.
Nisan’da Caixin/Markit İmalat PMI, 49,4 seviyesinde gerçekleşti. Mart ayında ise 50,1 seviyesinde açıklanmıştı.
Reuters anketine katılan analistler, bu endeksin Nisan ayında 50,3 seviyesinde olmasını bekliyordu. Ancak özel veri beklentilerden daha fazla daralmaya işaret etti. Aralık 2008’den bu yana yeni siparişlerde düşüş görülürken, en fazla gerileme yeni ihracat siparişlerinde gözlendi. Tüm bunlar istihdamın daha hızlı düşmesine neden olduğu söyleniyor.
Anketten çıkan sonuçlardan birisi de firmaların mevcut stoklarını eritmeye çalışması nedeniyle satın alma faaliyetlerini azaltmış olmalarıdır. Dolayısıyla girdi stoklarında daha fazla düşüşe neden olduğu görüşmüştür. İşlerin devam etmesiyle çıktı büyümesi hızlanırken, teslimat süreleri iyileşmeye başladı.
Veriye göre fiyat verileri de petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle girdi maliyetinin dört yılın en fazla düşüşünü kaydetmesine neden oldu. Şirketler rekabetçi kalmaya ve satışları artırmaya çalışırken, çıktı ücretlerinde düşüş görüldü.
Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından açıklanan resmi imalat PMI verisi ise Nisan ayında 50,8 seviyesinde gerçekleşti.
Resmi imalat PMI, ülkedeki üretim faaliyetinin hafifçe genişlediğini gösterdi. Mart ayında 52 seviyesinde olan veri, 50,8’e geriledi. Reuters anketine katılan analistlerin beklentisi ise 51 seviyesinde bulunuyordu.
Resmi imalat PMI verisini oluşturan bileşenlere baktığımız zaman; üretimin 54,1’e (Mart 53,7), yeni siparişlerin 52’ye (Mart 50,2) ve istihdamın 50,9’a (Mart 50,2) yükseldiği görülüyor. İhrcat siparişlerinin ise Mart ayındaki 33,5 seviyesinden 46,4 seviyesine çıktığını, ancak hala daralmaya işaret ettiğini görüyoruz.
Caixin/Markit araştırması, küçük ve orta ölçekli firmaların daha büyük bir karışımını ölçülüyor. Resmi PMI anketi ise genellikle büyük işletmelerin ve devlet şirketlerinin büyük bir bölümünü inceliyor. Endeksler; 50’nin üzerinde gerçekleştiğinde genişlemeyi, altında gerçekleştiğinde daralmayı işaret ediyor.
Şubat ayında Çin’in resmi imalat PMI verisi 35,7 ile 2008-2009 küresel krizinden bu yana görülen en düşük seviyeyi kaydetmişti.
Caixin/Markit imalat PMI verisi ise 40,3 ile rekor bir gerileme kaydetmişti. Bu seviye özel verinin tarihinde görülen en düşük seviye oldu. Resmi olarak Covid-19 olarak bilinen hastalığın yayılmasını yavaşlatmak için Ocak sonunda büyük ölçekli karantinalar uygulandı. Bu şekilde dünyanın en büyük ikinci ekonomisi durma noktasına geldi.
2020 yılının ilk çeyreğine ilişkin büyüme rakamları da bu sonucu net bir şekilde gösterdi. 1Ç20’de Çin’in GSYİH’i 2019 yılına göre yüzde 6,8 daraldı. Bu sonuç, 1992 yılından bu yana görülen ilk düşüş olarak kaydedildi.