
Dünya Ekonomik Forumu (WEF), Küresel Riskler Raporu‘nu yayımladı. 2020 yılı tüm dünya için zor geçti. Çin’de başlayıp tüm dünyaya yayılan coronavirüs nedeniyle şu ana kadar 2 milyon 51 insan hayatını kaybetti.
WEF raporunda önümüzdeki 2 yıl dünya için en büyük tehdit edici unsurların, bulaşıcı hastalıklara bağlı ölümler ve geçim sıkıntıları olduğu ifade edildi.
Covid-19 pandemisinin insan hayatı kadar ekonomi açısından da zararının büyük olduğu aktarıldı.
Yaşanan salgın hastalığın yoksulluğu ve gelir eşitsizliğini artıracağı, seyahat, turizm, imalat, hizmet ve perakende ticaret sektörünün ise toparlanmasının zaman alacağı ifade edildi.
2020 yılında küresel salgın riskinin gerçeğe dönüştüğü, bu süreçte hükümetlerin tüm olasılıkları göz önünde bulundurarak, zor kararlar almak zorunda kaldığı söylendi.
Bu salgının iş kayıplarını artırdığı, küresel işbirliklerini olumsuz etkilediği ve finans piyasalarında ani değişimlere yol açtığı hatırlatıldı. Gelinen durumda insanlığın birçok sorunla baş etmesi gerektiği, bunlar arasında iklim değişikliği ve siber saldırı gibi konuların da yer aldığı söylendi.
Orta ve kısa vadede coronavirüs salgınının yarattığı olumsuzlar gündemde olacak. 5-10 yıllık süre zarfında ise siber saldırılar, jeopolitik riskler, çevresel değişimler insanların baş etmek zorunda kalacağı sorunlar olacak. Salgının bazı ülkelerde sağlık ve eğitim sektörünü aynı eşitlikte etkilemediği belirtildi.
Marsh & McLennan ve Zürih Sigorta Grubu’nun katkısıyla hazırlanan raporda, genç neslin yaşadığı zorluklara işaret edildi.
Genç nüfusun son 10 yıl içinde iki büyük ekonomik kriz yaşadığı, bunların eğitim, ekonomik beklenti ve ruh sağlığı açısından çok ciddi sorunlara yol açtığı belirtildi. Salgın nedeniyle dünyanın tamamında işgücünün %14 azaldığı, ücret kesintileri ve işini kaybeden insanların yoksulluğa doğru ilerlediği belirtildi.
Diğer riskler arasında; fiyat istikrarsızlığı, borç krizi, emtia şokları, devletlerin çöküşü, biyolojik çeşitlilik kaybı, siber güvensizlik, teknik yönetişim başarısızlığı, kitle imha silahları, sanayi çöküşü, bilime karşı duruş ve sosyal güvenlikte çöküş sıralandı.